Ο καφές με ζάχαρη μπορεί να σας κάνει να νιώσετε λίγο πιο ενεργητικοί για κάποιο διάστημα, καθώς ο συνδυασμός καφεΐνης και γλυκόζης ενεργοποιεί συγκεκριμένα μέρη του εγκεφάλου σας.
Ο φλοιός του εγκεφάλου
Το βασικό αισθητηριακό πλαίσιο διεγείρεται αποτελεσματικά από την καφεΐνη και τον καφέ. Αυτή η νευρωνική ανάπτυξη προκαλεί την απελευθέρωση αδρεναλίνης, η οποία έχει διάφορες επιδράσεις στο σώμα σας. Οι μύες της αναπνοής χαλαρώνουν, ο καρδιακός σας ρυθμός επιταχύνεται και η ζάχαρη απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος για περαιτέρω επείγουσα ανάγκη. Ανάλογα με το βαθμό επιβεβαίωσης, μπορεί να ενισχύσει τη συγκέντρωση και τη σκέψη.
Η γαλλική καφετιέρα, γνωστή επίσης ως καφετιέρα πίεσης ή καφετιέρα με έμβολο, είναι μια συσκευή παρασκευής καφέ που εφευρέθηκε στη Γαλλία στα μέσα του 1800. Το πρώτο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για μια γαλλική καφετιέρα κατατέθηκε από έναν Γάλλο ονόματι Mayer το 1852.
Ωστόσο, δεν ήταν μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα που η γαλλική καφετιέρα έγινε δημοφιλής στη Γαλλία και σε όλη την Ευρώπη. Αυτό οφειλόταν εν μέρει στην άνοδο της κουλτούρας του καφέ και στη διαθεσιμότητα προσιτών κόκκων καφέ.
Στη δεκαετία του 1920, η γαλλική εταιρεία Melior παρουσίασε ένα σχέδιο γαλλικής καφετιέρας από γυαλί και μέταλλο που έγινε πολύ δημοφιλές. Το σχέδιο βελτιώθηκε αργότερα από τον Ιταλό σχεδιαστή Attilio Calimani τη δεκαετία του 1950, ο οποίος πρόσθεσε μια οθόνη φίλτρου στο έμβολο για να αποτρέψει τους κόκκους καφέ από το να διαφύγουν στην κούπα.
Σήμερα, η γαλλική καφετιέρα παραμένει μια δημοφιλής μέθοδος παρασκευής καφέ σε όλο τον κόσμο, εκτιμημένη για την απλότητά της, τον πλούσιο και γεμάτο καφέ της, και την ικανότητά της να παρασκευάζει μεγάλες ποσότητες ταυτόχρονα. Η γαλλική καφετιέρα έχει γίνει ένα εμβληματικό σύμβολο της κουλτούρας του καφέ.
Ο καφές κρύας παρασκευής είναι ένας τύπος καφέ που παρασκευάζεται με την εκχύλιση χονδροαλεσμένων κόκκων καφέ σε κρύο ή νερό σε θερμοκρασία δωματίου για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, συνήθως 12 έως 24 ώρες. Αυτή η αργή διαδικασία παρασκευής επιτρέπει στον καφέ να εκχυλίσει τις γεύσεις, τα έλαια και την καφεΐνη από τους κόκκους, με αποτέλεσμα έναν πλούσιο, λείο και χαμηλής οξύτητας συμπυκνωμένο καφέ.
Αφού ο καφές έχει εκχυλιστεί, συνήθως φιλτράρεται για να αφαιρεθούν οι κόκκοι, και το προκύπτον συμπύκνωμα μπορεί να αραιωθεί με νερό, γάλα ή άλλα υγρά για να δημιουργηθεί ένα δροσιστικό και γευστικό ρόφημα καφέ με πάγο. Ορισμένοι άνθρωποι προτιμούν επίσης να πίνουν τον καφέ κρύας παρασκευής σκέτο ή να τον χρησιμοποιούν ως βάση για άλλους καφέδες.
Ο καφές κρύας παρασκευής θεωρείται συχνά μια πιο λεία και λιγότερο πικρή εναλλακτική λύση σε σχέση με τον παραδοσιακό καφέ που παρασκευάζεται ζεστός, και έχει γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με πολλά καφέ και καφετέριες να προσφέρουν επιλογές κρύας παρασκευής στα μενού τους.
Υπάρχουν άνθρωποι που επενδύουν πολλές χιλιάδες ευρώ σε ένα καλό μπουκάλι ουίσκι, σαμπάνια ή κρασί. Οι πέντε πιο ακριβές ποικιλίες καφέ στον κόσμο μας δείχνουν ότι μπορείτε επίσης να ξοδέψετε πολλά χρήματα για καφέ.
Ο εσπρέσο σας μπορεί να είναι νερουλός για διάφορους λόγους. Ένας πιθανός λόγος είναι ότι η άλεση μπορεί να είναι πολύ λεπτή. Αν η άλεση είναι πολύ λεπτή, συμβαίνει υπο-εξαγωγή, καθώς το νερό έχει δυσκολία να ρέει μέσα από τους κόκκους καφέ για να εξάγει όλες τις γεύσεις.
Ένας άλλος πιθανός λόγος για έναν αδύναμο εσπρέσο είναι η άνιση κατανομή του νερού από τη μηχανή πάνω στους κόκκους καφέ. Η άνιση κατανομή του νερού θα προκαλέσει υπερεξαγωγή σε ορισμένα μέρη των κόκκων και υπο-εξαγωγή σε άλλα, με αποτέλεσμα έναν εσπρέσο με γεύση νερού.
Η υπερβολική πίεση στους κόκκους καφέ θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε νερουλό εσπρέσο. Αν οι κόκκοι πιεστούν πολύ σφιχτά, το νερό θα έχει δυσκολία να διεισδύσει σε αυτούς για να εξάγει όλες τις γεύσεις, με αποτέλεσμα τη γεύση του νερού.
Μπορείτε να ελέγξετε αυτές τις παραμέτρους για να καταλάβετε τι σας κάνει να βγάζετε λεπτούς εσπρέσο.
Η παρασκευή ενός τέλειου καπουτσίνο μπορεί να είναι μια τέχνη, αλλά με τη σωστή τεχνική και εξοπλισμό, ο καθένας μπορεί να το κάνει. Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για την προετοιμασία ενός τέλειου καπουτσίνο:
• Χρησιμοποιήστε καφέ εσπρέσο υψηλής ποιότητας και αλέστε τον φρέσκο.
• Προθερμάνετε την μηχανή εσπρέσο και την ατμομηχανή.
• Φτιάξτε μια δόση εσπρέσο με παχύ και κρεμώδες κρέμα.
• Χτυπήστε το γάλα σας για να δημιουργήσετε έναν λείο, βελούδινο αφρό.
• Ρίξτε τον αφρό γάλακτος πάνω από τον εσπρέσο με κυκλική κίνηση.
• Βάλτε λίγο από τον αφρό στην κορυφή του καπουτσίνο.
Και αυτό είναι! Με λίγη εξάσκηση, θα μπορείτε να ετοιμάζετε ένα τέλειο καπουτσίνο κάθε φορά.
Ορισμένοι απλώς αγαπούν τον καφέ, άλλοι είναι πραγματικοί γνώστες του καφέ και υπάρχουν και αυτοί που ίσως παίρνουν το θέμα του καφέ λίγο πιο σοβαρά: οι καφεδοφιλόσοφοι.
Είναι Σάββατο απόγευμα και στέκεστε στο αξιόπιστο καφεκοπτείο σας. Η ουρά στο πάγκο είναι μεγάλη. Σήμερα φαίνεται να διαρκεί αιωνιότητα και μετά από λίγα λεπτά μπορείτε να δείτε γιατί: μπροστά, ένας νεαρός άνδρας - με γενειάδα, φυσικά - συζητάει με τον μπάρμαν. Όλα αφορούν τη σωστή σκληρότητα του νερού για το κρύο μπύρα καφέ. Οι πρώτοι στη σειρά αναστενάζουν.
Αν έπρεπε να δώσετε σε αυτούς τους νεαρούς άνδρες μια ετικέτα, πιθανότατα θα ήταν "καφεδοφιλόσοφος". Αυτή η κατηγορία καφεπότη είναι τόσο νευρική που μόνο στη σκέψη του στιγμιαίου καφέ. Αλλά τι ακριβώς είναι ένας φιλόσοφος;
Σύμφωνα με το λεξικό, ο κοινός φιλόσοφος είναι αρχικά "ένας πολύ έξυπνος αλλά κοινωνικά απομονωμένος λάτρης των υπολογιστών."
Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα χωρίς τρία Espresso Forte το πρωί; Καμία έκπληξη. Ο καφές βελτιώνει την απόδοσή σου έως και 12 τοις εκατό. Αυξάνει το επίπεδο αδρεναλίνης σου. Και προάγει τη συγκέντρωσή σου. Έτσι, το τέλειο ρόφημα για μαραθώνιους συναντήσεων. Αλλά πρόσεχε: η πλήρης δόση καφεΐνης είναι διαθέσιμη μόνο αδιάλυτη. Ένα προς μηδέν για τους πότες μαύρου καφέ.
Υπάρχουν πολλές προελεύσεις καφέ από όλο τον κόσμο που είναι γνωστές για τις μοναδικές και χαρακτηριστικές γεύσεις τους. Ακολουθούν 3 προελεύσεις καφέ που πρέπει να δοκιμάσετε:
Εθιοπία: Η Εθιοπία θεωρείται η γενέτειρα του καφέ και είναι γνωστή για τις πολύπλοκες και φρουτώδεις γεύσεις της. Ο αιθιοπικός καφές συχνά περιγράφεται ως έχων φωτεινή οξύτητα και ανθικές νότες.
Κολομβία: Η Κολομβία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός καφέ στον κόσμο και είναι γνωστή για τις ήπιες, ισορροπημένες και ξηροκαρπάτες γεύσεις της. Ο κολομβιανός καφές συχνά περιγράφεται ως έχων μέτριο σώμα και φωτεινή οξύτητα.
Κένυα: Ο καφές Κένυας είναι γνωστός για τη φωτεινή του οξύτητα, τις φρουτώδεις γεύσεις και το έντονο άρωμά του. Συχνά περιγράφεται ως έχων γεύση παρόμοια με κρασί με νότες μούρων και εσπεριδοειδών.
Και ο καφές καφέ latte και ο flat white είναι δημοφιλή ροφήματα καφέ που παρασκευάζονται με εσπρέσο και γάλα, αλλά διαφέρουν στην αναλογία γάλα-εσπρέσο και στην υφή του γάλακτος που χρησιμοποιείται.
Ένας καφές latte περιέχει συνήθως μία δόση εσπρέσο και καλύπτεται με ατμισμένο γάλα και μια μικρή στρώση αφρού. Η αναλογία γάλα-εσπρέσο είναι συνήθως 3:1, κάνοντάς τον έναν πιο ήπιο και κρεμώδη καφέ. Η υφή του γάλακτος που χρησιμοποιείται σε έναν latte είναι συνήθως πιο αφρώδης και αεριωμένη από αυτήν ενός flat white.
Αντίθετα, ένας flat white περιέχει συνήθως δύο δόσεις εσπρέσο και μικρότερη ποσότητα ατμισμένου γάλακτος, με αποτέλεσμα μια πιο έντονη γεύση καφέ. Η αναλογία γάλα-εσπρέσο είναι συνήθως 1:3, κάνοντάς τον έναν πιο τολμηρό και πιο εσπρέσο-προσανατολισμένο καφέ. Η υφή του γάλακτος που χρησιμοποιείται σε έναν flat white είναι συνήθως πιο λεία και μεταξένια από αυτήν ενός latte.
Συνοψίζοντας, οι κύριες διαφορές μεταξύ ενός καφέ latte και ενός flat white είναι η ποσότητα και η υφή του γάλακτος που χρησιμοποιείται, καθώς και η ένταση της γεύσης του καφέ.
Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι ο καφές μπορεί να ενισχύσει ορισμένες πτυχές της μνήμης, όπως η βραχυπρόθεσμη μνήμη και η εργασία μνήμη. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στις επιδράσεις της καφεΐνης, η οποία είναι ένα φυσικό διεγερτικό που μπορεί να αυξήσει την εγρήγορση, την προσοχή και τη γνωστική λειτουργία.
Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση καφεΐνης με τη μορφή καφέ μπορεί να βελτιώσει την απόδοση σε εργασίες που απαιτούν μνήμη και γνωστική επεξεργασία, όπως η ανάκληση πληροφοριών από μια λίστα ή η ολοκλήρωση ενός πολύπλοκου νοητικού καθήκοντος. Ωστόσο, οι επιδράσεις της καφεΐνης στη μνήμη μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με ατομικούς παράγοντες, όπως η γενετική, η ηλικία και η ανοχή στην καφεΐνη.
Η διάρκεια που παραμένει η καφεΐνη στον οργανισμό σας μπορεί να διαφέρει ανάλογα με αρκετούς παράγοντες, όπως η ηλικία σας, το βάρος σας, ο μεταβολισμός σας και η ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνετε. Ωστόσο, κατά μέσο όρο, χρειάζονται περίπου 5-6 ώρες για να αποβληθεί το μισό της καφεΐνης από τον οργανισμό σας. Αυτό σημαίνει ότι αν καταναλώσετε 200mg καφεΐνης, που είναι περίπου η ποσότητα σε μια τυπική κούπα καφέ 8 ουγκιών, θα έχετε περίπου 100mg καφεΐνης στον οργανισμό σας μετά από 5-6 ώρες.
Ωστόσο, η καφεΐνη μπορεί να παραμείνει στον οργανισμό σας για έως και 14 ώρες για ορισμένα άτομα, ιδιαίτερα αν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη ή αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, επομένως είναι καλύτερα να αποφεύγετε την κατανάλωση καφεΐνης εντός 6 ωρών πριν τον ύπνο.
Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί να έχει διαφορετικές επιδράσεις σε διαφορετικούς ανθρώπους. Ορισμένα άτομα μπορεί να αισθανθούν τις επιδράσεις της καφεΐνης γρήγορα, ενώ άλλα μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να τις νιώσουν.
Η μέθοδος παρασκευής καφέ με οσμωτική ροή είναι μια σχετικά νέα μέθοδος παρασκευής καφέ που περιλαμβάνει τη χρήση μιας μεμβράνης για να διαχωρίσει το νερό από τους κόκκους καφέ. Αυτή η μέθοδος έχει σχεδιαστεί για να παράγει έναν πιο καθαρό και λιγότερο πικρό καφέ.
Για να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο οσμωτικής ροής, τοποθετείται μια μεμβράνη ανάμεσα στους κόκκους καφέ και το νερό. Η μεμβράνη επιτρέπει στο νερό να περάσει, αλλά όχι στα σωματίδια του καφέ. Καθώς το νερό κινείται μέσα από τη μεμβράνη και έρχεται σε επαφή με τον καφέ, διαλύει τις διαλυτές ενώσεις στον καφέ, όπως τα έλαια και τις γευστικές ενώσεις. Ωστόσο, η μεμβράνη αποτρέπει την εξαγωγή αδιάλυτων ενώσεων, όπως οι πικρές ενώσεις που βρίσκονται στον καφέ.
Το αποτέλεσμα είναι ένας καφές που είναι λιγότερο πικρός και έχει πιο καθαρό προφίλ γεύσης σε σύγκριση με άλλες μεθόδους παρασκευής. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι πιο χρονοβόρα από άλλες μεθόδους παρασκευής, και ο εξοπλισμός που απαιτείται για αυτή τη μέθοδο μπορεί να είναι πιο ακριβός.
Ο καφές μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των πονοκεφάλων σε ορισμένα άτομα, καθώς η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και στην αύξηση της ροής του αίματος. Ωστόσο, η καφεΐνη μπορεί επίσης να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να προκαλέσει πονοκεφάλους σε ορισμένα άτομα.
Είναι, επομένως, ένα συστατικό αρκετών κοινώς χρησιμοποιούμενων παυσίπονων. Μπορεί να αυξήσει την λογική πειθώ τους κατά 40%. Η καφεΐνη αλλάζει τη σύνθεση και την ταχύτητα δράσης του φαρμάκου. Έτσι, με κάποια μέτρηση, εκτιμήστε τις ανυψωτικές και ανακουφιστικές ποιότητες της καφεΐνης.
Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να ανακυκλώσετε τα χρησιμοποιημένα κατακάθια καφέ:
• Κομποστοποίηση: Τα κατακάθια καφέ είναι πλούσια σε άζωτο, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετική προσθήκη στον κομποστοποιητή. Απλά ανακατέψτε τα με άλλα υλικά κομποστοποίησης και αφήστε τη φύση να κάνει τη δουλειά της.
• Λιπάσματα: Τα κατακάθια καφέ μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως φυσικό λίπασμα για τα φυτά. Ρίξτε τα κατακάθια γύρω από τη βάση των φυτών και θα απελευθερώνουν σταδιακά άζωτο και άλλα θρεπτικά συστατικά στο έδαφος.
• Απωθητικό παρασίτων: Τα κατακάθια καφέ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να απωθούν παράσιτα, όπως οι μυρμήγκια, οι γυμνοσάλιαγκες και οι σαλιγκάρια. Απλά ρίξτε τα κατακάθια γύρω από τις περιοχές όπου υπάρχουν τα παράσιτα.
• Αποσμητικό: Τα κατακάθια καφέ μπορούν να απορροφήσουν δυσάρεστες οσμές. Τοποθετήστε ένα μπολ με χρησιμοποιημένα κατακάθια καφέ στο ψυγείο, στην κατάψυξη ή σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή χρειάζεται αποσμητικό.
• Φροντίδα δέρματος: Τα κατακάθια καφέ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσικό απολεπιστικό για το δέρμα. Ανακατέψτε τα κατακάθια με λίγο λάδι ή νερό για να δημιουργήσετε μια πάστα και τρίψτε απαλά το δέρμα σε κυκλικές κινήσεις.
Ο λόγος που οι άνθρωποι συχνά συγχέουν την ορθογραφία των λέξεων "espresso" και "expresso" μπορεί να οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων.
Πρώτον, η λέξη "espresso" είναι ιταλικής προέλευσης, και το γράμμα "s" προφέρεται διαφορετικά στα ιταλικά από ότι στα αγγλικά. Στα ιταλικά, το γράμμα "s" προφέρεται ως ήχος "z", ενώ στα αγγλικά προφέρεται ως ήχος "s". Αυτό μπορεί να οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους να νομίζουν ότι η λέξη γράφεται με "x" αντί για "s."
Δεύτερον, ο συνδυασμός γραμμάτων "es" που ακολουθείται από το γράμμα "s" δεν είναι κοινός σε αγγλικές λέξεις, γεγονός που μπορεί να κάνει την ορθογραφία "expresso" να φαίνεται πιο διαισθητική σε ορισμένους αγγλόφωνους.
Τέλος, είναι πιθανό ότι η λανθασμένη ορθογραφία "expresso" έχει γίνει κοινή με την πάροδο του χρόνου λόγω της συχνής χρήσης και επανάληψης, αν και είναι τεχνικά λανθασμένη.
Καταρχάς, ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τα οποία είναι ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων μας από ζημιές που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες και η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι ο καφές βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της προσοχής και της εγρήγορσης. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα καφεΐνης, η οποία διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και αυξάνει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στη γνωστική λειτουργία.
Ο καφές μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.
Συμπερασματικά, ο καφές μπορεί να είναι μια ωφέλιμη προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή και τρόπο ζωής, προσφέροντας μια σειρά από οφέλη για την υγεία, από τα αντιοξειδωτικά μέχρι τη βελτιωμένη γνωστική λειτουργία.
Οι κόκκοι καφέ είναι οι σπόροι του φυτού καφέ και υπάρχουν σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες, καθεμία με τα μοναδικά της χαρακτηριστικά. Οι δύο πιο κοινές καλλιεργούμενες ποικιλίες κόκκων καφέ είναι η Αραβική και η Ρομπούστα. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε αυτές τις δύο ποικιλίες κόκκων καφέ:
Αραβική: Οι κόκκοι Αραβικής θεωρούνται ότι είναι της υψηλότερης ποιότητας από τις δύο κύριες ποικιλίες καφέ. Καλλιεργούνται σε υψηλά υψόμετρα και σε ψυχρότερα κλίματα, γεγονός που τους δίνει ένα πιο σύνθετο και λεπτομερές προφίλ γεύσης. Οι κόκκοι Αραβικής έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από τους κόκκους Ρομπούστα, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μια πιο απαλή και λιγότερο πικρή γεύση. Ορισμένες δημοφιλείς ποικιλίες κόκκων Αραβικής περιλαμβάνουν την Αιθιοπική, την Κολομβιανή και την Βραζιλιάνικη.
Ρομπούστα: Οι κόκκοι Ρομπούστα καλλιεργούνται σε χαμηλότερα υψόμετρα και σε θερμότερα κλίματα, με αποτέλεσμα υψηλότερη απόδοση ανά φυτό. Έχουν πιο έντονη και πικρή γεύση από τους κόκκους Αραβικής και συχνά χρησιμοποιούνται σε μίγματα για να προσθέσουν βάθος και κρέμα σε ροφήματα εσπρέσο. Οι κόκκοι Ρομπούστα έχουν επίσης υψηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη από τους κόκκους Αραβικής.
Ο καλύτερος καφές φίλτρου είναι θέμα προσωπικής προτίμησης, αλλά ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γεύση και την ποιότητα του καφέ φίλτρου περιλαμβάνουν την ποιότητα των κόκκων καφέ, το μέγεθος του αλέσματος, τη θερμοκρασία του νερού και τον χρόνο εκχύλισης. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε φρέσκα ψημένα, υψηλής ποιότητας φασόλια και να τα αλέθετε ακριβώς πριν από την εκχύλιση. Το μέγεθος του αλέσματος θα πρέπει να είναι κατάλληλο για την εκχύλιση με φίλτρο, το οποίο είναι ένα μέτριο-χοντρό άλεσμα. Η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι μεταξύ 195-205°F (90-96°C) και ο χρόνος εκχύλισης θα πρέπει να είναι μεταξύ 4-6 λεπτών. Επιπλέον, η χρήση μιας καλής ποιότητας μηχανής καφέ με ντους ή ομοιόμορφη ροή νερού μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι ο καφές εκχυλίζεται ομοιόμορφα και η γεύση του είναι καλά αναπτυγμένη.
Αυτός ο ειδικός τύπος καφέ αναπτύσσεται στις πλαγιές του Όρους Χουαλαλάι και Μάουνα στο μεγαλύτερο νησί της Χαβάης, το Μεγάλο Νησί, και είναι γνωστός για τη φυσική του γλυκύτητα. Ο πλούσιος σε μέταλλα ηφαιστειακός βράχος σε συνδυασμό με την υψηλή υγρασία σημαίνει ότι εδώ επικρατούν οι καλύτερες συνθήκες καλλιέργειας στον κόσμο, όπως λένε, και το φυτό του καφέ το αγαπάει αυτό. Οι όροι "extra fancy", "fancy" και "number one" υποδεικνύουν την καλύτερη ποιότητα του καφέ Kona. Μόνο μεταξύ 16 και 24.000 σακουλών πράσινου καφέ - που είναι πραγματικά πολύ λίγες - μπορούν να συγκομιστούν ετησίως, γι' αυτό και ο καφές Kona είναι συνήθως διαθέσιμος μόνο ως μείγμα με άλλους τύπους πράσινου καφέ. Αυτά τα γεγονότα σημαίνουν ότι ο 100% καφές Kona είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί.
Η παρασκευή ειδικού καφέ κατά τη διάρκεια ταξιδιών μπορεί να είναι προκλητική, αλλά σίγουρα είναι εφικτή. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να παρασκευάσετε ειδικό καφέ ενώ ταξιδεύετε:
Φέρτε τον δικό σας καφέ και εξοπλισμό: Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για να διασφαλίσετε ότι μπορείτε να απολαύσετε ειδικό καφέ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είναι να φέρετε τον δικό σας καφέ και εξοπλισμό παρασκευής. Συσκευάστε μια φιλική προς το ταξίδι μέθοδο παρασκευής, όπως ένα Aeropress ή έναν χωνί pour-over, και φέρτε φρέσκο καβουρδισμένο καφέ σε κόκκους.
Ψάξτε για καταστήματα ειδικού καφέ: Αν δεν θέλετε να φέρετε τον δικό σας εξοπλισμό, αναζητήστε καταστήματα ειδικού καφέ στον προορισμό σας. Τα καταστήματα ειδικού καφέ προσφέρουν συχνά μια ποικιλία μεθόδων παρασκευής και υψηλής ποιότητας κόκκους, ώστε να μπορείτε να δοκιμάσετε νέους καφέδες και μεθόδους παρασκευής.
Ελέγξτε τις παροχές του ξενοδοχείου: Ορισμένα ξενοδοχεία προσφέρουν μηχανές καφέ στα δωμάτια ή έχουν καφετέριες στο λόμπι. Αν διαμένετε σε ξενοδοχείο, ελέγξτε αν έχουν κάποιες παροχές σχετικές με τον καφέ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
Καθαρό. Οι γνώστες του καφέ μπορούν να αναγνωρίσουν εκατοντάδες ποικιλίες με κλειστά μάτια. Αλλά για πολλούς, ο καφές κυρίως έχει γεύση; Ακριβώς, καφές. Είναι καλό που υπάρχουν πολλές τρόποι να αναβαθμίσετε το ζεστό ρόφημα. Γάλα σόγιας. Γάλα αμυγδάλου. Γάλα ρυζιού. Γάλα βρώμης. Και πρόσφατα το γάλα κάνναβης που είναι δημοφιλές στους χίπστερ. Δεν είναι αρκετό για εσάς; Τότε ψάξτε στο Google για τις τάσεις του καφέ. Ή αφήστε τον εαυτό σας να εμπνευστεί εδώ.
Μας αρέσουν ορισμένα πράγματα αμέσως, ενώ άλλα καθόλου. Γιατί; Τα παιδιά αρχικά προτιμούν τα γλυκά και λιπαρά τρόφιμα. Διότι αυτά υποδεικνύουν πλούσιες πηγές ενέργειας στη φύση. Όταν αντιμετωπίζουν πικρά και ξινά τρόφιμα, τα βρέφη ενστικτωδώς βγάζουν τη γλώσσα τους για να προστατευτούν από δηλητήρια. Μόνο όταν μεγαλώνουμε μαθαίνουμε μέσα από την εμπειρία ότι ακόμη και τα υγιεινά και πολύτιμα τρόφιμα μπορεί να έχουν πολύ έντονη γεύση. Ή μήπως σας άρεσε το τυρί, τα λεμόνια, το κρασί ή ο καφές την πρώτη φορά; Σίγουρα όχι. Έτσι, η γεύση είναι κάτι που μαθαίνεται. Δεν χρειάζεται να έχεις δοκιμάσει τα πάντα πρώτα για να πεις: "Αυτό είναι το δικό μου;" Νομίζουμε: Ναι, σίγουρα! Διότι η αντιμετώπιση νέων περιπετειών σημαίνει πάντα την επέκταση των δικών μας οριζόντων. "Αυτό που δεν ξέρει ο αγρότης, δεν το τρώει;" Όχι και πολύ βασιλική στάση!
Χρησιμοποιήστε φρέσκα καβουρδισμένα και αλεσμένα κόκκους καφέ: Οι φρέσκοι καβουρδισμένοι κόκκοι καφέ θα έχουν πιο πλούσια και πιο σύνθετη γεύση από τους παλιούς κόκκους. Επιπλέον, η χρήση φρεσκοαλεσμένου καφέ θα διασφαλίσει ότι ο καφές είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκος.
Προθερμάνετε τον καφετιέρα και την κούπα: Η προθέρμανση της καφετιέρας και της κούπας θα διασφαλίσει ότι ο καφές παραμένει ζεστός και δεν χάνει θερμότητα κατά τη διάρκεια της παρασκευής.
Χρησιμοποιήστε βραστήρα με λαιμό χήνας για ακριβή ρίψη: Ένας βραστήρας με λαιμό χήνας επιτρέπει πιο ακριβή ρίψη, γεγονός που μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε τη ροή και να διασφαλίσετε ότι ο καφές εξάγεται ομοιόμορφα.
"Gran Lungo" είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στον καφέ για να περιγράψει έναν τύπο καφέ που είναι μεγαλύτερος από έναν εσπρέσο αλλά μικρότερος από μια κανονική κούπα καφέ. Συνήθως περιέχει 3,5 ουγγιές (100 ml) καφέ, που είναι περίπου διπλάσια ποσότητα από έναν εσπρέσο.
Ο Gran Lungo παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας την ίδια μέθοδο παρασκευής όπως ο εσπρέσο, αλλά με μεγαλύτερο χρόνο εκχύλισης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν καφέ που είναι πιο έντονος και συμπυκνωμένος από μια κανονική κούπα καφέ, αλλά με πιο πλούσια και πολύπλοκη γεύση από έναν εσπρέσο.
Ο όρος "Gran Lungo" χρησιμοποιείται συχνά από κατασκευαστές καφέ, όπως η Nespresso, για να περιγράψει τις συγκεκριμένες κάψουλες καφέ που έχουν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιούνται με μια συμβατή μηχανή καφέ. Αυτές οι κάψουλες περιέχουν μια ακριβή ποσότητα καφέ, η οποία είναι βελτιστοποιημένη για τη διαδικασία εκχύλισης Gran Lungo, με αποτέλεσμα έναν συνεπή και υψηλής ποιότητας καφέ κάθε φορά.
Ο καθαρισμός ενός μύλου καφέ με πλάκες είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της απόδοσής του και την παράταση της διάρκειας ζωής του. Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για το πώς να καθαρίσετε έναν μύλο καφέ με πλάκες:
Αποσυνδέστε τον μύλο: Πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία καθαρισμού, βεβαιωθείτε ότι έχετε αποσυνδέσει τον μύλο από την πηγή ρεύματος για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα.
Αποσυναρμολογήστε τον μύλο: Αφαιρέστε τον κάδο και την πλάκα από τον μύλο. Οι περισσότεροι μύλοι διαθέτουν αφαιρούμενη πλάκα, η οποία μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα περιστρέφοντας την δεξιόστροφα.
Βουρτσίστε την πλάκα: Χρησιμοποιώντας μια βούρτσα με σκληρές τρίχες, αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα καφέ ή συντρίμμια που έχουν συσσωρευτεί στην πλάκα.
Πλύνετε τον κάδο: Εάν ο κάδος σας είναι αφαιρούμενος, πλύνετε τον με ζεστό, σαπουνόνερο και ξεπλύνετε τον καλά. Αφήστε τον να στεγνώσει εντελώς πριν την επανασυναρμολόγηση.
Επανασυναρμολογήστε τον μύλο: Μόλις η πλάκα και ο κάδος είναι καθαροί και στεγνοί, τοποθετήστε τους πίσω στις αντίστοιχες θέσεις τους.
Λειτουργήστε τον μύλο: Ενεργοποιήστε τον μύλο και αφήστε τον να λειτουργήσει για μερικά δευτερόλεπτα χωρίς καφέ κόκκους για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα.
Ένα χαλαρό πρωινό με τους φίλους σας. Αλλά γιατί τρέμει το τραπέζι; Η αιτία βρίσκεται γρήγορα: ο νευρικός εθισμένος στην καφεΐνη στην παρέα σας. Άλλα συμπτώματα του καφεϊνισμού; Ομιλία χωρίς τελείες και κόμματα και νευρικό χτύπημα των δαχτύλων. Ας επαινέσουμε λοιπόν τον καφέ μας.
Η επιλογή της καλύτερης καφετιέρας για τις ανάγκες σας εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες, όπως η μέθοδος παρασκευής, οι προσωπικές προτιμήσεις και ο προϋπολογισμός σας. Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την επιλογή μιας καφετιέρας:
Υλικό: Οι καφετιέρες είναι συνήθως κατασκευασμένες από ανοξείδωτο ατσάλι, χαλκό ή κεραμικό. Το ανοξείδωτο ατσάλι είναι ανθεκτικό, εύκολο στον καθαρισμό και οικονομικό, ενώ ο χαλκός είναι εξαιρετικός αγωγός θερμότητας που παρέχει ακριβή έλεγχο της θερμοκρασίας. Το κεραμικό είναι επίσης καλή επιλογή, καθώς είναι ελαφρύ και διατηρεί τη θερμότητα καλά.
Μέγεθος: Σκεφτείτε το μέγεθος της καφετιέρας με βάση πόσο καφέ παρασκευάζετε συνήθως. Αν φτιάχνετε καφέ μόνο για τον εαυτό σας ή για λίγους ανθρώπους, μια μικρότερη καφετιέρα είναι επαρκής. Για μεγαλύτερες ποσότητες, επιλέξτε μια καφετιέρα με μεγαλύτερη χωρητικότητα.
Σχήμα: Το σχήμα της καφετιέρας μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα ροής και την ακρίβεια της χύσης. Αναζητήστε καφετιέρες με στενό στόμιο, το οποίο επιτρέπει καλύτερο έλεγχο της ταχύτητας ροής, και ισορροπημένη κατανομή βάρους, που διευκολύνει τη χρήση.
Ο καφές είναι ένα αγαπημένο ρόφημα που καταναλώνεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι καφέ, καθένας με τη μοναδική του γεύση, άρωμα και μέθοδο παρασκευής. Ακολουθούν μερικοί από τους πιο δημοφιλείς τύπους καφέ:
- Εσπρέσο
- Καπουτσίνο
- Λάτε
- Καφές φίλτρου
- Γαλλική πίεση
- Κρύος καφές.
Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς διαφορετικούς τύπους καφέ που είναι διαθέσιμοι. Κάθε τύπος προσφέρει τη μοναδική του γεύση και μέθοδο παρασκευής, καθιστώντας τον καφέ ένα ευέλικτο και συναρπαστικό ρόφημα.
Η σωστή αποθήκευση των κόκκων καφέ είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ποιότητας και της γεύσης τους. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να αποθηκεύσετε τους κόκκους καφέ:
Διατηρήστε τους κόκκους καφέ σε αεροστεγές δοχείο: Ο αέρας, η υγρασία, η θερμότητα και το φως είναι οι εχθροί του φρέσκου καφέ. Για να διατηρήσετε τους κόκκους καφέ φρέσκους, αποθηκεύστε τους σε ένα αεροστεγές δοχείο που αποκλείει το φως και τον αέρα. Ένα κεραμικό, γυάλινο ή ανοξείδωτο δοχείο με καπάκι που κλείνει σφιχτά είναι ιδανικό.
Αποθηκεύστε τους κόκκους καφέ σε δροσερό και σκοτεινό μέρος: Οι κόκκοι καφέ θα πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, μακριά από άμεσο ηλιακό φως, θερμότητα και υγρασία.
Αποφύγετε την κατάψυξη των κόκκων καφέ: Αν και μπορεί να φαίνεται καλή ιδέα να καταψύξετε τους κόκκους καφέ για να παρατείνετε τη φρεσκάδα τους, δεν συνιστάται. Η κατάψυξη των κόκκων καφέ μπορεί να προκαλέσει σχηματισμό υγρασίας στους κόκκους, κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη γεύση τους. Αν πρέπει να καταψύξετε τους κόκκους καφέ, χρησιμοποιήστε ένα αεροστεγές δοχείο και βεβαιωθείτε ότι τους έχετε αποψύξει εντελώς πριν τους χρησιμοποιήσετε.