παράγεται από τη σόγια. Είναι το δεύτερο πιο παραγόμενο φυτικό λάδι παγκοσμίως με περίπου 32%. Οι κύριες χώρες παραγωγής είναι οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Κίνα. Το λάδι σόγιας είναι ένα διαυγές έως κιτρινωπό υγρό. Είναι ένα παραπροϊόν της καλλιέργειας σόγιας. Χρησιμοποιείται κυρίως για ζωοτροφές. Το λάδι εξάγεται μέσω της διαδικασίας εξαγωγής ή διύλισης της σόγιας (Glycine max L). Η ψυχρή πίεση δεν είναι κερδοφόρα για αυτό το λάδι. Η σόγια έχει την προέλευσή της στη Βορειοανατολική Ασία και ήρθε μέσω της Κίνας στις ΗΠΑ. Η σόγια είναι ένα χόρτο φυτό που ανήκει στις οσπριοειδείς. Ο κύκλος ζωής της είναι περίπου ένα έτος. Το λάδι σόγιας είναι ένα ακατέργαστο και μη επεξεργασμένο λάδι που λόγω των πικρών και ανθυγιεινών ουσιών του δεν είναι κατάλληλο για προετοιμασία τροφίμων. Το λάδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα (λινολεϊκά οξέα). Περιέχει βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Λόγω της σύνθεσής του είναι καλό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και για την πρόληψη καρδιοαγγειακών προβλημάτων.
Ποιότητες::ψυχρής πίεσης, ψυχρής πίεσης βιολογικό, διυλισμένο, διυλισμένο βιολογικό, ΓΤΟ, χωρίς ΓΤΟ, υδρογονωμένο Ph. Eur.,
Εμφάνιση::διαυγές έως κιτρινωπό
Αριθμός CAS::8001-22-7
Χώρα προέλευσης::Ισπανία, Αυστρία
Ημερομηνία λήξης::16 μήνες
Φυσική κατάσταση::υγρό
INCI::Glycine Soja Oil
EINECS::232-274-4
Αποθήκευση::θα πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό, ξηρό και προστατευμένο από το φως μέρος, στην αρχική συσκευασία
Το λάδι σόγιας είναι ένα δημοφιλές φυτικό λάδι που εξάγεται από σόγια. Είναι ένα ευέλικτο και ευρέως χρησιμοποιούμενο λάδι μαγειρικής, γνωστό για τη ήπια γεύση του και το υψηλό σημείο καπνού του. Πλούσιο σε υγιεινά λιπαρά, περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε, συμβάλλοντας στην υγεία της καρδιάς και τη γενική ευημερία. Με τη ουδέτερη γεύση του, το λάδι σόγιας είναι ιδανικό για διάφορες μαγειρικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένου του τηγανίσματος, του ψησίματος και των ντρέσινγκ. Επιπλέον, χρησιμεύει ως κοινό συστατικό σε επεξεργασμένα τρόφιμα και βιομηχανικά προϊόντα. Η ευρεία διαθεσιμότητά του και τα διατροφικά του οφέλη καθιστούν το λάδι σόγιας βασικό στοιχείο σε πολλές κουζίνες και βιομηχανίες τροφίμων παγκοσμίως.
Το λάδι καρύδας είναι ένα από τα πιο φυσικά έλαια που έχουμε στη διάθεσή μας. Διατίθεται σε βιολογική και συμβατική μορφή.
Το λάδι καρύδας είναι ένα από τα πιο φυσικά έλαια που έχουμε στη διάθεσή μας. Η ώριμη καρύδα περιέχει περίπου 35 τοις εκατό λάδι καρύδας και μπορεί - μόλις ανοιχτεί - να καταναλωθεί πολύ εύκολα σε μεγαλύτερες ποσότητες. Διατίθεται σε συμβατική και βιολογική μορφή.
το λάδι, από την αναπτυσσόμενη, παλμέτα μπαμπακού στη Βραζιλία. Η παλμέτα ανήκει στην οικογένεια των Αρεκαίων και αναπτύσσεται πολύ αργά. Μετά από 10 χρόνια, παράγει τους πρώτους καρπούς της, μπορεί να φτάσει τα 200 χρόνια ζωής και να φτάσει σε ύψος 30 μέτρων. Οι καρποί μοιάζουν με καρύδα. Αναπτύσσονται 10 - 12 εκ. μήκος και περιέχουν 3 - 5 σπόρους με 60% - 70% λάδι. Το λάδι είναι σφιχτό έως 22 °C και γι' αυτό ονομάζεται επίσης κερί μπαμπακού ή λίπος μπαρμπακού. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λαυρικό οξύ και μαλακώνει το δέρμα. Λιώνει με την επαφή με το δέρμα.
Ποιότητες: εκλεπτυσμένο οργανικό
Αριθμός CAS: 911078-92-1
INCI: Λάδι σπόρων Orbignya Oleifera
EINECS: 293-376-2
Αποθήκευση: θα πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό και προστατευμένο από το φως μέρος στην αρχική συσκευασία
παράγεται από τους ώριμους καρπούς του αβοκάντο. Ανήκει στην οικογένεια των δαφνοειδών φυτών. Η καλλιέργεια του καρπού γίνεται κυρίως σε τροπικό και υποτροπικό κλίμα.
Ποιότητες: ψυχρής έκθλιψης, ψυχρής έκθλιψης βιολογικό, εκλεπτυσμένο, εκλεπτυσμένο GDC
Αριθμός CAS: 8024-32-6
INCI: Έλαιο Persea Gratissima
EINECS: 232-428-0
Αποθήκευση: θα πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό και προστατευμένο από το φως μέρος στην αρχική συσκευασία
είναι ένα φυτικό έλαιο που χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητά του σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τα απαραίτητα οξέα για το σώμα. Το έλαιο kukuinut εξάγεται από τους σπόρους του δέντρου kukuinut, γνωστό και ως δέντρο κεριού. Το δέντρο ανήκει στην οικογένεια ευφορβίων. Αρχικά αναπτύσσεται σε ορεινές πλαγιές και φαράγγια στη Χαβάη. Σήμερα μπορεί να βρεθεί στην Πολυνησία, τη Νότια Ασία, την Αυστραλία και το Σρι Λάνκα. Το δέντρο έχει λευκά έως ροζ άνθη που μετατρέπονται σε πράσινα, στρογγυλά φρούτα. Έχουν σκληρό φλοιό με δύο σκληρούς καρπούς μέσα. Τα πλήρως αναπτυγμένα δέντρα παράγουν 35 - 45 κιλά φρούτα ετησίως. Το έλαιο εξάγεται με εκχύλιση, ζεστή ή κρύα πίεση και στη συνέχεια φιλτράρεται και καθαρίζεται ή διυλίζεται με προσοχή. Το έλαιο έχει ανοιχτό κίτρινο έως πορτοκαλί χρώμα και μια όξινη, χορτώδη και εν μέρει χημική μυρωδιά. Χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητά του σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως το λινολεϊκό και το λινολενικό οξύ, έως και 90%. Έτσι, είναι ένα από τα έλαια με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα.
Ποιότητες: κρύα πίεση, βιολογική κρύα πίεση, διυλισμένο
Εμφάνιση: διαυγές έως πορτοκαλί
Αριθμός CAS: 8015-80-3
INCI: Aleurites Moluccana Seed Oil
Διατηρησιμότητα: 18 μήνες
Αποθήκευση: θα πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό και προστατευμένο από το φως μέρος, σε σφραγισμένη συσκευασία
είναι ένα κίτρινο προς πράσινο λάδι, που μυρίζει ελαφρώς σαν φασόλια και αλεσμένα φύλλα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Το λάδι προέρχεται από το φιστίκι Ίνκα, γνωστό επίσης ως Ίνκα Ίντσι, Ίνκα καρύδι ή καρύδι του βουνού Ίνκα. Το φυτό είναι ένα χορτώδες αναρριχητικό με κλαδιά μήκους έως τριών μέτρων. Ανήκει στην οικογένεια Euphorbia cyathophora. Έχει την προέλευσή του στις πηγές του τροπικού δάσους του Αμαζονίου. Ιδιαίτερα στο Περού, καθώς χρειάζεται τρεχούμενο νερό για να αναπτυχθεί. Αναπτύσσεται εκεί σε υψόμετρο 1000-2000 μέτρων. Οι περιοχές καλλιέργειας είναι σήμερα στη Νοτιοανατολική Ασία και την Ταϊλάνδη. Ο καρπός είναι ένας αποσπώμενος καρπός και είναι παρόμοιος με το αστεροειδές γλυκάνισο. Σε κάθε κοιλότητα του πεντάκτινου καρπού υπάρχει ένας σπόρος. Αφού περάσουν εννέα μήνες, αναπτύσσονται οι πρώτοι καρποί του φυτού. Αφού οι καρποί συλλεχθούν με το χέρι, αποξηραίνονται στον ήλιο και μπορούν να καταναλωθούν ή να επεξεργαστούν σε λάδι μέσω πίεσης, καβουρδίσματος ή άλεσης. Ένα αλευρώδες υποπροϊόν παραμένει.
Ποιότητες: ψυχρής έκθλιψης, βιολογικό ψυχρής έκθλιψης
Αριθμός CAS: 68956-68-3
INCI: Plukenetia Volubilis Seed Oil
EINECS: 273-313-5
Αποθήκευση: θα πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό, ξηρό και προστατευμένο από το φως μέρος στην αρχική συσκευασία
παράγεται από την πίεση του αποφλοιωμένου φυστικιού. Οι ξηροί καρποί έχουν την προέλευσή τους σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Στην ευρωπαϊκή περιοχή η χρήση του είναι ακόμα περιορισμένη. Το φυστίκι προέρχεται από τη Νότια Αμερική, όπου είναι γνωστό εδώ και πάνω από 75000 χρόνια. Διαδόθηκε από το Περού και την Αμερική στην Ευρώπη και την Αφρική από τους Ισπανούς κατακτητές. Σήμερα έχει σχεδόν διαδοθεί παγκοσμίως. Καθώς το φυστίκι χρειάζεται ζεστό, ηλιόλουστο κλίμα, η καλλιέργειά του γίνεται σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Οι βλαστοί κλίνουν προς το έδαφος μετά τη γονιμοποίηση και αναπτύσσουν ρίζες. Τα φυστίκια προέρχονται από αυτές τις ρίζες. Ένα φυστίκι μπορεί να περιέχει 2 - 6 σπόρους. Το αποφλοιωμένο φυστίκι ξηραίνεται για 2 - 4 εβδομάδες.
Ποιότητες: ψυχρής πίεσης βιολογικό, εκλεπτυσμένο Ph. Eur., εκλεπτυσμένο βιολογικό Ph. Eur.
Αριθμός CAS: 8002-03-7
INCI: Arachis Hypogaea Oil
EINECS: 232-296-4
Αποθήκευση: θα πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό και προστατευμένο από το φως μέρος, σε σφραγισμένη συσκευασία.
παράγεται από τον καρπό του δέντρου μακαδάμια. Το δέντρο προέρχεται από την Αυστραλία, αλλά πλέον καλλιεργείται και στη Χαβάη και στη Νότια Αφρική.
Χαρακτηριστικά:
*υψηλή περιεκτικότητα σε παλμιτολεϊκό οξύ και ακόρεστα λιπαρά οξέα
*πλούσιο σε βιταμίνες
*καρυδένια γεύση και άρωμα
*καλή εναλλακτική για το ζωικό λάδι μινκ
Καλλιέργεια:
Το δέντρο μακαδάμια παράγει τους καρπούς του μετά από περίπου 7 χρόνια για πρώτη φορά. Η συγκομιδή, ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας, γίνεται από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο. Οι καρποί έχουν ένα παχύ, πράσινο προστατευτικό στρώμα και πέφτουν από το δέντρο μόλις είναι ώριμοι. Επιλέγονται και ανοίγονται από μια ειδική μηχανή θραύσης, καθώς είναι αδύνατο να ανοιχτούν με το χέρι. Στη συνέχεια, οι καρποί μαγειρεύονται ή ψήνονται για να παραχθεί το λάδι. Λόγω της περίπλοκης διαδικασίας και της δύσκολης καλλιέργειας, το λάδι αυτό συγκαταλέγεται στα πιο ακριβά λάδια στον κόσμο.
Ποιότητες: ψυχρής έκθλιψης, βιολογικής ψυχρής έκθλιψης, εκλεπτυσμένο, εκλεπτυσμένο DAC, εκλεπτυσμένο βιολογικό
Εμφάνιση: ανοιχτό κίτρινο έως μπεζ
Αριθμός CAS: 128497-20-1/ 129811-19-4
Ημερομηνία λήξης: 16 μήνες
INCI: Έλαιο σπόρων Macadamia Ternifolia
Αποθήκευση: θα πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό, ξηρό και προστατευμένο από το φως μέρος, σε σφραγισμένη συσκευασία
παράγεται από τους σπόρους της Simmondsia chinensis. Οι σπόροι της περιέχουν 50% λάδι. Χημικά, το λάδι jojoba είναι ένα υγρό κερί.
Χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά:
* Το λάδι jojoba είναι ένα μείγμα εστερών κεριού
* Υψηλή περιεκτικότητα σε εικοσανοϊκό, κετολεϊκό και ελαιώδες οξύ
* Πλούσιο σε φυσική βιταμίνη Ε
Καλλιέργεια:
Η ικανότητα βλάστησης του λαδιού jojoba χρειάζεται μισό χρόνο για να φτάσει το 99%. Μετά από 11 χρόνια παραμένει στο 38% υπό ανοιχτή αποθήκευση. Αναπτύσσεται καλύτερα σε αλκαλικό άμμο σε θερμοκρασίες μεταξύ 27°C και 38°C. Η καλλιέργεια μοσχευμάτων έχει τα οφέλη της: Η ποσότητα των θηλυκών και αρσενικών δειγμάτων μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια; η ριζοβολία διαρκεί περίπου 38 ημέρες.
CAS:61789-91-1 (PCPC) / 90045-89-0 (Cosing)
EINECS:289-964-3
INCI:SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL
Ποιότητα:ψυχρής έκθλιψης, ψυχρής έκθλιψης βιολογικό, εκλεπτυσμένο, εκλεπτυσμένο βιολογικό, αποσμημένο, αποσμημένο βιολογικό, ref
εμφάνιση:διαυγές, χρυσό κίτρινο
Αποθήκευση:πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό, ξηρό και προστατευμένο από το φως μέρος στην αρχική συσκευασία
Ημερομηνία λήξης:3 χρόνια
χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, ιδιαίτερα στις αρχικές περιοχές καλλιέργειας του Ιράκ, της Τουρκίας και της Δυτικής Ασίας, ως καρύκευμα και στη ιατρική. Το λάδι μαύρου κύμινου προέρχεται από τους σπόρους του "αληθινού" μαύρου κύμινου. Προέρχεται από τη Νότια Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική, τη Μικρά Ασία και την περιοχή της Μεσογείου. Σήμερα, οι κύριες περιοχές καλλιέργειας είναι η Αίγυπτος, η Ινδία, η Ρωσία και η Τουρκία. Το μαύρο κύμινο είναι ένα ετήσιο φυτό και μπορεί να φτάσει σε ύψος 30 εκ. Ανθίζει από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο και αναπτύσσει λευκά έως γκρι-μπλε άνθη. Σε αυτά τα άνθη, οι φυτικές κάψουλες (2-3 χιλιοστά μεγάλες) περιέχουν τους σπόρους. Περιέχουν 0,5 % -1,5 % αιθέριο έλαιο και 40 % λιπαρό έλαιο. Το λάδι εξάγεται με ψυχρή πίεση των σπόρων. Το λάδι περιέχει αιθέρια έλαια, λινολεϊκά οξέα, ελαιώδη οξέα, παλμιτικά οξέα και ένα πολύ μικρό ποσοστό σπάνιων λιπαρών οξέων. Το αιθέριο έλαιο προστατεύει το φυτό από την οξείδωση.
Ποιότητες: ψυχρής πίεσης, ψυχρής πίεσης βιολογικό
Εμφάνιση: κίτρινο έως πράσινο
Αριθμός CAS: 90064-32-7 / 8000-42-8
INCI: Nigella Sativa Seed Oil
EINECS: 290-094-1 / 310-127-6
Διατηρησιμότητα: 16 μήνες
Αποθήκευση: θα πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό, ξηρό, προστατευμένο από το φως μέρος, σε σφραγισμένη συσκευασία
είναι ένα σκούρο έως κοκκινωπό κίτρινο λάδι που προέρχεται από τους σπόρους σιταριού. Έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά σπόρου. Το σιτάρι είναι ένα γρασίδι με ύψος από 0,5 - 1 μέτρο και ανήκει στην οικογένεια Poacae, με καταγωγή από την Ανατολή. Είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά. Λόγω της ποικιλίας καλλιέργειάς του, μπορεί να καλλιεργηθεί σε κάθε ήπειρο. Τυπικές χώρες καλλιέργειας είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Τουρκία και η Γερμανία. Το σιτάρι έχει μόνο μικρή περιεκτικότητα σε λίπος, η περιεκτικότητα σε λάδι κυμαίνεται μεταξύ 8 % και 12 %. Οι σπόροι είναι ένα παραπροϊόν της παραγωγής αλευριού σιταριού ή το σιτάρι συγκομίζεται και γίνεται βλάστηση. Οι σπόροι πιέζονται με μια πιεστήριο λαδιού. Το λάδι σπόρων σιταριού μπορεί να παραχθεί από το καλοκαιρινό ή το χειμερινό σιτάρι. Το λάδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε.
Ποιότητες: ψυχρής πίεσης, ψυχρής πίεσης Ph. Eur., ψυχρής πίεσης βιολογικό Ph. Eur., εκλεπτυσμένο, εκλεπτυσμένο Ph. Eur.
Αριθμός CAS: 841012-44-2 / 68917-73-7
INCI: Triticum vulgare germ oil
EINECS: 281-689-7
Αποθήκευση: θα πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό, ξηρό και προστατευμένο από το φως μέρος, στην αρχική συσκευασία.
παράγεται από τους καρπούς του δέντρου βερίκοκου. Η προέλευση του δέντρου βερίκοκου είναι στην Κίνα. Οι Ρωμαίοι το έφεραν στην περιοχή της Μεσογείου. Από τον 18ο αιώνα το δέντρο καλλιεργείται στις ΗΠΑ. Η συγκομιδή στην Ευρώπη είναι τον Ιούλιο. Το δέντρο βερίκοκου φτάνει σε ύψος τριών έως τεσσάρων μέτρων. Οι καρποί του είναι στρογγυλοί και έχουν μέγεθος από τέσσερα έως οκτώ εκατοστά. Οι καρποί είναι ανοιχτό κίτρινοι έως πορτοκαλί κόκκινοι. Οι πυρήνες του είναι σκληροί και οβάλ σχήματος. Η περιεκτικότητα σε λάδι των πυρήνων είναι 40% έως 50%. Για να παραχθεί το λάδι από τους πυρήνες βερίκοκου, οι καρποί πρέπει να μαζευτούν και η σάρκα του καρπού να αφαιρεθεί. Οι υπόλοιποι πυρήνες πρέπει να καθαριστούν, να σπαστούν και οι σπόροι να εξάγονται. Τέλος, οι σπόροι πιέζονται. Το παραγόμενο λάδι είναι ανοιχτό κίτρινο έως κίτρινο, έχει γεύση και άρωμα ξηρών καρπών, όπως το μαρζιπάν. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και ακόρεστα λιπαρά οξέα.
Ποιότητες::ψυχρής έκθλιψης. ψυχρής έκθλιψης βιολογικό, εκλεπτυσμένο, εκλεπτυσμένο βιολογικό
Εμφάνιση::ανοιχτό κίτρινο έως κίτρινο
Αριθμός CAS::68650-44-2; 72869-69-3
Χώρα προέλευσης::Τουρκία
Φυσική κατάσταση::υγρή
INCI::Prunus Armeniaca Kernel Oil
EINECS::272-046-1
Διατηρησιμότητα::16 μήνες
Αποθήκευση::πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό, ξηρό και προστατευμένο από το φως μέρος στην αρχική συσκευασία
παράγεται από τους καρπούς του δέντρου μαρούλα. Οι καρποί εξάγονται με το χέρι από τους καρπούς. Το σκούρο κίτρινο έως πορτοκαλί λάδι παράγεται με ψυχρή πίεση. Το λάδι μαρούλας έχει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και φυσικά αντιοξειδωτικά. Η σταθερότητα οξείδωσης βελτιώνεται σε μίγματα λαδιών. Η υψηλή περιεκτικότητα σε παλμιτικό και στεατικό οξύ βοηθά στην ενίσχυση της δικής προστασίας λιπιδίων της επιδερμίδας.
Ποιότητες: συμβατικό, βιολογικό
Εμφάνιση: σκούρο κίτρινο έως πορτοκαλί υγρό
Αριθμός CAS: 68956-68-3
INCI: Sclerocarya Birrea Seed Oil
EINECS: 273-315-5
Διατηρησιμότητα: 12 μήνες
Αποθήκευση: θα πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό και προστατευμένο από το φως μέρος, στην αρχική συσκευασία.
Το αμυγδαλέλαιο προέρχεται από τους ώριμους, χωρίς φλούδα σπόρους της αμυγδαλιάς Prunus. Το δέντρο ανήκει στην οικογένεια των Ροδανθών.
Το λάδι εξάγεται με ψυχρή πίεση. Στη συνέχεια, μπορεί να υποστεί επεξεργασία ή να παραμείνει φυσικό. Οι αποξηραμένοι αμύγδαλοι πιέζονται αφού αφαιρεθούν οι ακαθαρσίες και η φλούδα. Μετά την πίεση, το λάδι παραμένει για αρκετές ημέρες ανέγγιχτο ώστε να μπορέσουν να κατακαθίσουν οι κολλώδεις ουσίες. Αυτές οι ουσίες αφαιρούνται μετά την φιλτραρισμένη πίεση. Τα υπολείμματα της φιλτραρισμένης πίεσης πωλούνται ως αλεύρι αμυγδάλου. Περιέχει έως 10% λιπαρού ελαίου. Χρειάζονται 1 τόνος αμυγδάλων για να παραχθούν περίπου 400 λίτρα αμυγδαλέλαιου.
Ποιότητες: ψυχρής πίεσης, βιολογικό ψυχρής πίεσης, επεξεργασμένο, βιολογικό επεξεργασμένο, επεξεργασμένο φ. Ευρώπ., αποσμημένο
Εμφάνιση: κίτρινο έως καφέ
Αριθμός CAS: 8007-69-0
Φυσική κατάσταση: υγρή
INCI: Prunus Amygdalus Dulcis Oil
Διατηρησιμότητα: τουλάχιστον 12 μήνες υπό ψυχρές συνθήκες και σφραγισμένη συσκευασία
Αποθήκευση: θα πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό, ξηρό και προστατευμένο από το φως μέρος στην αρχική συσκευασία
είναι ένα σκούρο κίτρινο έως πράσινο λάδι με ήπια, ξηρή μυρωδιά. Το όνομα κράνμπερι προέρχεται από το σχήμα του ράμφους και το λεπτό άνθος του που θυμίζει το κεφάλι ενός γερανού. Η γερμανική κράνμπερι είναι συγγενής του κράνμπερι. Το φυτό ανήκει στην οικογένεια των Ερικασίων, είναι ένα αειθαλές νάνο θάμνος, που βρίσκεται στη Βόρεια Αμερική και τον Καναδά. Οι καρποί είναι κόκκινα, κερασιού μεγέθους φρούτα με τέσσερις αεροθάλαμους, με τους σπόρους τους μέσα. Ανθίζει τον Ιούνιο. Η συγκομιδή γίνεται από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο. Υπάρχουν δύο είδη συγκομιδής:
Πρώτη επιλογή: Τα χωράφια πλημμυρίζουν. Οι καρποί επιπλέουν λόγω των αεροθαλάμων στην επιφάνεια του νερού και συλλέγονται. Δεύτερη επιλογή: Οι καρποί συλλέγονται και μαζεύονται από μια μηχανή. Μετά και τις δύο επιλογές, οι σπόροι πιέζονται.
Ποιότητες: ψυχρής πίεσης, βιολογικό ψυχρής πίεσης
Αριθμός CAS: 91770-88-6
INCI: Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Seed Oil
EINECS: 294-875-8
Αποθήκευση: θα πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό και προστατευμένο από το φως μέρος, σε σφραγισμένη συσκευασία.
είναι ένα ελαφρύ έως χρυσό κίτρινο, κολλώδες λάδι από τους σπόρους του ροδιού, γνωστό και ως γρεναδίνη. Από την αρχαιότητα, οι θετικές ιδιότητες του φρούτου είναι ευρέως γνωστές. Το ρόδι έχει την προέλευσή του στην Ασία, αλλά πλέον καλλιεργείται και σε τροπικές, υποτροπικές περιοχές καθώς και στη Μεσόγειο. Το δέντρο παράγει μεγάλα, λαμπερά, κόκκινο-πορτοκαλί φρούτα με δερματώδη φλούδα. Τα φρούτα αποτελούνται από σάρκα και αρκετές θαλάμες γεμάτες με σπόρους μεγέθους μπιζελιού. Το ελαφρύ χρυσό κίτρινο λάδι με την ξηρή μυρωδιά καρυδιού εξάγεται από τους σπόρους. Το λάδι είναι πολύ πολύτιμο, καθώς από 100 κιλά ροδιού μπορεί να παραχθεί μόνο περίπου 500 γρ. λαδιού. Χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητα σε εξαιρετικά και σπάνια λιπαρά οξέα. Επιπλέον, το λάδι περιέχει κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο και βιταμίνες C+E. Γι' αυτό συνήθως χρησιμοποιείται ως συστατικό για κρέμες, σαπούνια και λοσιόν. Λόγω της πολύ υψηλής συγκέντρωσης, το δέρμα μπορεί να ξηρανθεί.
Ποιότητες: ψυχρής έκθλιψης, βιολογικό ψυχρής έκθλιψης
Εμφάνιση: ελαφρύ έως χρυσό κίτρινο
Αριθμός CAS: 84961-57-9
INCI: Punica Gratum (Ρόδι) Σπορέλαιο
EINECS: 284-646-0
Διατηρησιμότητα: 12 μήνες
Αποθήκευση: θα πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό, ξηρό και προστατευμένο από το φως μέρος, σε σφραγισμένη συσκευασία
παράγεται από τους σπόρους του ricinus communis. Ανήκει στην οικογένεια των ευφορβιασών και περιέχει 40 % - 50 % λάδι. Η προέλευσή του είναι στη Δυτική και Βόρεια Αφρική.
Χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά:
*Κύριο συστατικό είναι το πολυδιάστατο ρικινολεϊκό οξύ
*Αναγνωρίζεται από την αδύναμη χαρακτηριστική του οσμή
Καλλιέργεια:
Αναπτύσσεται σε τροπικές περιοχές με καλοκαιρινές βροχές. Ανάλογα με τον τύπο, τις συνθήκες του εδάφους και το κλίμα, μπορεί να παραχθεί 450 kg - 2000 kg λαδιού ανά εκτάριο.
Ποιότητες: Πρώτη πίεση, αφυδατωμένο, EP, BP, FSG, υδατωμένο, ψυχρής πίεσης βιολογικό, ψυχρής πίεσης Ph. Eur., διυλισμένο
Αριθμός CAS: 8001-79-4
Ημερομηνία λήξης: 16 μήνες
INCI: Ricinus Communis Seed Oil
EINECS: 232-293-8
Αποθήκευση: θα πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό, ξηρό και προστατευμένο από το φως μέρος, σε σφραγισμένη συσκευασία
είναι ένα κίτρινο έως σκούρο πράσινο λάδι με ξηρό, φρουτώδη γεύση. Το λάδι από σπόρους σταφυλιού παράγεται από την πίεση των σταφυλιών. Οι σπόροι απομακρύνονται από την πίεση και στη συνέχεια το λάδι εξάγεται με πίεση ή εκχύλιση. Για 1 λίτρο λαδιού από σπόρους σταφυλιού απαιτούνται 40 κιλά σπόροι, οι οποίοι περιέχονται σε 2 τόνους σταφυλιών. Η αμπελοκαλλιέργεια ξεκίνησε το 3500 π.Χ. με τους Αιγυπτίους. Το κρασί διαδόθηκε από τους Ρωμαίους και τους Έλληνες στην Ευρώπη. Μέχρι τώρα, πολλές ποικιλίες του είναι διαθέσιμες παγκοσμίως. Το λάδι από σπόρους σταφυλιού χρησιμοποιούνταν ήδη από τον Μεσαίωνα ως καλλυντικό. Οι πιο σημαντικές χώρες παραγωγής είναι οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γερμανία. Οι σπόροι σταφυλιού είναι μικροί, σκληροί και με περιεκτικότητα σε λάδι 6 - 20 % δεν είναι πραγματικά λιπαροί. Το λάδι από σπόρους σταφυλιού χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, λινολεϊκό οξύ και βιταμίνη Ε. Το σημείο καπνού είναι τουλάχιστον 190 °C.
Ποιότητες::ψυχρής πίεσης, ψυχρής πίεσης βιολογικό, εκλεπτυσμένο, εκλεπτυσμένο βιολογικό
Εμφάνιση::κίτρινο έως σκούρο πράσινο
Αριθμός CAS::8024-22-4; 84929-27-1
Χώρα προέλευσης::Ιταλία, Ισπανία
Φυσική κατάσταση::υγρή
INCI::Vitis Vinifera Seed Oil
EINECS::284-511-6
Διατηρησιμότητα::16 μήνες
Αποθήκευση::πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό και προστατευμένο από το φως μέρος, στην αρχική συσκευασία
παράγεται από τους καρπούς της φουντουκιάς. Ο θάμνος αναπτύσσεται σε ύψος 5 έως 7 μέτρων. Η ανθοφορία διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο και η πρώτη συγκομιδή γίνεται μετά από 4 χρόνια. Η διάρκεια ζωής μιας φουντουκιάς είναι περίπου 50 χρόνια. Ο θάμνος καλλιεργείται από την Ευρώπη έως τη Μικρά Ασία. Από τότε, ο καρπός είναι πολύ σημαντικός προμηθευτής θρεπτικών συστατικών. Το λάδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ελαϊκό οξύ. Ανάλογα με την προέλευση, το φάσμα των λιπαρών οξέων ποικίλλει. Το λάδι είναι εξαιρετικός προμηθευτής ενέργειας και εύπεπτο.
Ποιότητες: ψυχρής έκθλιψης, βιολογικό ψυχρής έκθλιψης, διυλισμένο
Αριθμός CAS: 84012-21-5; 185630-72-2
INCI: Corylus Avellana Seed Oil
EINECS: 281-667-7
Αποθήκευση: πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό και προστατευμένο από το φως μέρος, στην αρχική συσκευασία
Το έλαιο κύμινου είναι ένα αρωματικό αιθέριο έλαιο που προέρχεται από τους σπόρους του φυτού Cuminum cyminum. Με μια ζεστή και γήινη μυρωδιά, είναι δημοφιλές για τις μαγειρικές και ιατρικές του χρήσεις. Στην παραδοσιακή ιατρική, είναι γνωστό για τις πεπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Όταν χρησιμοποιείται τοπικά, το έλαιο κύμινου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση δερματικών παθήσεων. Χρησιμοποιείται επίσης στην αρωματοθεραπεία για την προώθηση της χαλάρωσης και τη μείωση του άγχους. Πρέπει να ασκείται προσοχή κατά τη χρήση αιθέριων ελαίων, και συνιστάται να αραιώνεται το έλαιο κύμινου πριν από την τοπική εφαρμογή και να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας για σωστή χρήση.
είναι ένα κίτρινο προς πράσινο λάδι από βόραγο. Είναι ετήσιο φυτό, που φτάνει τα 60 εκ. Το λουλούδι ανθίζει σε ουρανογάλαζο χρώμα. Η προέλευση του φυτού είναι από την Ισπανία και έχει εξαπλωθεί μέχρι την Τουρκία. Σήμερα αναπτύσσεται σε θερμότερες περιοχές της Ευρώπης, της Δυτικής Ασίας και των ΗΠΑ. Ο βόραγος ανήκει στην οικογένεια των Boraginaceae. Το λάδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γάμμα λινολενικό οξύ.
Ποιότητες: ψυχρής έκθλιψης, βιολογικό ψυχρής έκθλιψης
Εμφάνιση: κίτρινο προς πρασινωπό
Αριθμός CAS: 225234-12-8
INCI: Borago Officinalis Seed Oil
Διατηρησιμότητα: 16 μήνες
Αποθήκευση: θα πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό, ξηρό και προστατευμένο από το φως μέρος στην αρχική συσκευασία
γνωστό και ως λάδι σπόρων αργανίας, είναι το λάδι του δέντρου αργανίας. Το δέντρο ή θάμνος ανήκει στην οικογένεια των σαποδίλων και αναπτύσσεται αποκλειστικά στο Μαρόκο. Φτάνει σε ύψος 7 - 10 μέτρων και έχει μέση διάρκεια ζωής 125 - 150 ετών. Από το 5ο έτος αρχίζει να παράγει καρπούς. Το 1990, η περιοχή καλλιέργειας στο Μαρόκο καταγράφηκε από την UNESCO ως προστατευόμενη βιοσφαίρα. Οι καρποί είναι στρογγυλοί έως ωοειδείς και έχουν πράσινη, σάρκινη εμφάνιση, όπως οι ελιές. Οι καρποί περιέχουν 1 - 3 ωοειδείς, λείους, καφέ σπόρους, μήκους έως 2 εκ. Για την εξαγωγή λαδιού, επιλέγονται οι πεσμένοι καρποί. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος συγκομιδής, καθώς τα κλαδιά του δέντρου σπάνε εύκολα αν κουνηθούν. Οι αγκάθια καθιστούν αδύνατη τη συλλογή των καρπών με το χέρι. Οι σπόροι των συγκομισθέντων καρπών πρέπει να αφαιρεθούν και να χωριστούν για να φτάσουν στους σπόρους τους. Οι ντόπιοι αλέθουν τους σπόρους σε καφέ πολτό και τον ανακατεύουν με νερό. Με το ζύμωμα, το λάδι διαχωρίζεται από το νερό. Το προκύπτον πίεστρο χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή.
Ποιότητες: μη ψημένο, ψυχρής πίεσης, μη ψημένο, εκλεπτυσμένο, μη ψημένο, οργανικό εκλεπτυσμένο, ελαφρώς ψημένο, ψυχρής πίεσης,
Εμφάνιση: κίτρινο έως πορτοκαλί κίτρινο
Αριθμός CAS: 223747-87-3, 299184-75-1
Προέλευση: Μαρόκο
INCI: Λάδι σπόρων Argania Spinosa
EINECS: 223747-87-3
Διατηρησιμότητα: 16 μήνες
Αποθήκευση: πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό, ξηρό και προστατευμένο από το φως μέρος, σε σφραγισμένη συσκευασία
παράγεται από τη σάρκα του καρύδου. Η καρύδα έχει την προέλευσή της στην Ινδία και τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας και πλέον καλλιεργείται σε πολλές τροπικές περιοχές.
Ποιότητες: ψυχρής πίεσης, ψυχρής πίεσης βιολογικό, εκλεπτυσμένο, εκλεπτυσμένο βιολογικό, φυσικό βιολογικό, αποσμημένο βιολογικό, αναδιπλωμένο
CAS αριθμός: 8001-31-8
INCI: Cocos Nucifera oil
EINECS: 232-282-8
Διατηρησιμότητα: 6 μήνες
Αποθήκευση: θα πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό, ξηρό και προστατευμένο από το φως μέρος, σε σφραγισμένη και πλήρη συσκευασία
αποτελείται από λιναρόσπορο. Έχει ενσωματωθεί ξηρή ύλη. Μετά την σκλήρυνση, η κίτρινη, ιξώδης ουσία, γίνεται μια διαυγής και αδιάβροχη στρώση, αν εφαρμοστεί σε μια επιφάνεια. Αυτή η στρώση ονομάζεται βερνίκι. Ο όρος βερνίκι προέρχεται από τον γαλλικό όρο "vernis" και σημαίνει χρώμα. Το βερνίκι από λιναρόσπορο χρησιμοποιείται ως παράγοντας επικάλυψης, ειδικά για ξύλο μέσα και έξω από το σπίτι και άλλα υλικά. Δεν υπάρχει τυποποιημένος δομικός τύπος για αυτό το προϊόν, καθώς δεν έχει καθοριστεί σύνθεση.
Αριθμός CAS: 68649-95-6
Αριθμός EG: 272-038-8
Διάρκεια ζωής: 12 μήνες
Αποθήκευση: θα πρέπει να αποθηκεύεται σε ξηρό, δροσερό και προστατευμένο από το φως μέρος στην αρχική συσκευασία.
παράγεται από τροπικά έλαια όπως το λάδι καρύδας ή το φοινικέλαιο. Αναφέρονται ως έλαια MCT (τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας). Τα τέσσερα MCT είναι το καπρονικό (C6:0), το καπρυλικό (C8:0), το καπρικό (C10:0) και το λωρικό (C12:0) οξύ. Ο αριθμός μπροστά από τον άνω τελεία είναι ο αριθμός των ατόμων άνθρακα, πίσω από την άνω τελεία είναι ο αριθμός των διπλών δεσμών. Χημικά, είναι ένα εστερικό λιπαρού οξέος. Το χημικό του όνομα είναι τριοκτανόη / τρικαπρίνη.
Το λάδι είναι ένα μείγμα λιπαρών οξέων μέσης αλυσίδας φυσικής προέλευσης. Είναι ελαφρώς κιτρινωπό έως διαυγές, δεν έχει άρωμα και έχει χαμηλή ιξώδη.
Διατίθεται σε διάφορες ποιότητες για τη φαρμακευτική και τη βιομηχανία τροφίμων. Το λάδι είναι διαθέσιμο με πιστοποίηση RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). Αυτή η πιστοποίηση εξασφαλίζει βιώσιμη καλλιέργεια φοινικέλαιου. Το λάδι MCT μπορεί επίσης να παρασχεθεί με βάση την καρύδα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρησιμοποιείται καθόλου φοινικέλαιο.
Ποιότητες: με βάση την καρύδα, μείγμα, τύπος Ph. Eur.
Εμφάνιση: ελαφρώς κιτρινωπό έως διαυγές
Αριθμός CAS: 73398-61-5
INCI: (Καπρυλικό) Καπρικό Τριγλυκερίδιο
EINECS: 277-452-2
Διατηρησιμότητα: 24 μήνες
Αποθήκευση: θα πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό, ξηρό και προστατευμένο από το φως μέρος, σε σφραγισμένη συσκευασία