...Ο ρύζι γιασεμί, φημισμένος και αναγνωρισμένος παγκοσμίως, διακρίνεται για τους μακριούς, λεπτούς και φυσικά αρωματισμένους κόκκους του κατά το μαγείρεμα. Η απαλή και ελαφρώς κολλώδης υφή του τον καθιστά εύκολο στην κατανάλωση με ξυλάκια, γεγονός που τον καθιστά πολύ αγαπητό στους καταναλωτές. Χρησιμοποιείται συχνά στην ασιατική κουζίνα, κυρίως για να συνοδεύει πιάτα με βάση το ρύζι. Πλούσιος σε βιταμίνες B, σίδηρο και ψευδάργυρο, είναι ιδανικός για άτομα που προσέχουν την υγεία τους.
... προήλθε και το όνομά του. Έχει επίσης μια συγκεκριμένη, πολύ ελαφρώς γλυκιά γεύση, που μερικές φορές περιγράφεται ως μελισσόχορτο.
Το ρύζι γιασεμί έχει πολύ υψηλή διατροφική αξία. Είναι κυρίως εξαιρετική πηγή υδατανθράκων και πρωτεϊνών, ενώ έχει λίγα λιπαρά, γι' αυτό και συχνά επιλέγεται από άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό ή προσπαθούν να χάσουν βάρος. Μπορεί επίσης να καταναλώνεται χωρίς ανησυχίες από εκείνους που έχουν πεπτικά προβλήματα - το ρύζι γιασεμί είναι εύπεπτο και δεν επιβαρύνει το στομάχι, αν και αφήνει αίσθηση κορεσμού. Το ρύζι είναι προϊόν χωρίς γλουτένη.