Πριν από την καλλιέργειά του, ο κακάο είναι ένα άγριο φυτό που φύεται στην περιοχή της Μεσοαμερικής. Οι Αζτέκοι και οι Μάγια ήταν αυτοί που ξεκίνησαν την καλλιέργεια του κακάου. Οι σπόροι κακάου χρησιμοποιούνταν για τη διατροφή, για θρησκευτικές τελετές αλλά και ως νομίσματα ανταλλαγής (οι κόκκοι κακάου χρησιμοποιούνταν ως νομίσματα).
Το δέντρο του κακάου φυτρώνει μόνο στην τροπική ζώνη που βρίσκεται μεταξύ του τροπικού του Καρκίνου και του τροπικού του Αιγόκερου. Η καλλιέργεια του κακάου της Μαδαγασκάρης εισήχθη από τους Γάλλους κατά τον 20ό αιώνα. Ο κακάο της Μαδαγασκάρης κατατάσσεται μεταξύ των καλύτερων κακάων στον κόσμο.
Αυτή η φήμη οφείλεται κυρίως στην ποιότητα των κόκκων κακάου. Πράγματι, ο κακάο καλλιεργείται πάντα με βιολογικό τρόπο. Η γεύση του με τις οξείες νότες του του προσφέρει επίσης επιτυχία. Ο κακάο της Μαδαγασκάρης φέρνει χαρά στους σοκολατοποιούς και τους ζαχαροπλάστες σε όλο τον κόσμο.