Είναι μια διαλυτή ίνα που μπορεί να διασπαστεί στο έντερο, αν και δεν χωνεύεται. Το τελικό προϊόν έχει υψηλό ποσοστό διαλυτότητας στο νερό και είναι μια λευκή, ρέουσα σκόνη χωρίς ξένη οσμή. Για τις κετογονικές, χωρίς γλουτένη και vegan δίαιτες, η ξανθάνη είναι αποδεκτή.
Περίπου δύο χρόνια είναι η διάρκεια ζωής της ξανθάνης. Το προϊόν πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό χώρο.
Η Foodcom παρέχει σακούλες 25 κιλών ξανθάνης στους εμπορικούς της εταίρους.
Η ινουλίνη είναι μια φυσικά εμφανιζόμενη πολυσακχαρίτης, που δεν μπορεί να αφομοιωθεί από τον άνθρωπο, γι' αυτό και λειτουργεί ως διαιτητική ίνα. Εμφανίζεται στις ρίζες και τους βολβούς ορισμένων φυτών (ραδίκι, αγκινάρα Ιερουσαλήμ, αγκινάρα, κολλιτσίδα, κρεμμύδι, σκόρδο, μπανάνες). Συνήθως εξάγεται από το ραδίκι. Η ινουλίνη χαρακτηρίζεται από χαμηλές θερμίδες και ήπια γλυκύτητα. Δεδομένου ότι είναι 10 φορές λιγότερο γλυκιά από τη ζάχαρη, συνήθως δεν χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο. Η ινουλίνη χρησιμοποιείται ως γέλη, παχύνεται και σταθεροποιεί τις ουσίες. Η ινουλίνη που προστίθεται στα τρόφιμα μειώνει τις θερμίδες, καταστέλλει την όρεξη και αυξάνει την αίσθηση κορεσμού. Χάρη σε αυτό, βελτιώνει τον έλεγχο της ποσότητας των καταναλωθέντων τροφίμων. Λειτουργεί σε άτομα με δίαιτες αδυνατίσματος. Η ινουλίνη δρα ως πρεβιοτικό, διεγείρει την ανάπτυξη φυσιολογικής εντερικής χλωρίδας και έχει θετική επίδραση στην υγεία.
Το ξανθάνη είναι ένα πολυσακχαρίτη που χρησιμοποιείται ευρέως ως πρόσθετο τροφίμων και κατατάσσεται στην ΕΕ με τον κωδικό E415. Το προϊόν προσφέρει μια μεγάλη γκάμα ιδιοτήτων τροποποίησης της υφής. Η ξανθάνη παράγεται από φυτά όπως το καλαμπόκι ή τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο μέσω ζύμωσης με βακτήρια Xanthomonas campestris.