Το ακατέργαστο ηλιέλαιο είναι ένα μη πτητικό λάδι που προέρχεται από τους σπόρους ηλίανθου (Helianthus annuus). Το ηλιέλαιο χρησιμοποιείται συνήθως στη μαγειρική ως λάδι τηγανίσματος και σε καλλυντικές συνθέσεις ως μαλακτικό. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ηλιέλαιου που παράγονται, όπως (i) Υψηλό Λινολεϊκό, (ii) Υψηλό Ελαιϊκό και (iii) Μεσαίο Ελαιϊκό.
Το ηλιέλαιο είναι ένα συστατικό τροφίμων που χρησιμοποιείται ενεργά στη μαγειρική. Χάρη στο λάδι, το προϊόν δεν κολλάει κατά το τηγάνισμα και οι σαλάτες αποκτούν ωραία γεύση. Επιπλέον, κάποια λίπη περιέχουν ηλιέλαιο στη σύνθεσή τους, όπως η μαργαρίνη. Χρησιμοποιείται επίσης για βιομηχανικούς σκοπούς: αυτό το συστατικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή χρωμάτων και βερνικιών καθώς και στην παρασκευή σαπουνιού. Μεταξύ των ποικιλιών του ελαιϊκού προϊόντος, το ακατέργαστο λάδι από σπόρους ηλίανθου θεωρείται το πιο υγιεινό.
Αυτό το λάδι περιέχει απαραίτητα στοιχεία για το ανθρώπινο σώμα, όπως:
■ Στεροειδή
■ Τοκοφερόλες
■ Φωσφατίδια
Το εκλεπτυσμένο λάδι καλαμποκιού (λάδι από καλαμπόκι) είναι λάδι που εξάγεται από τον σπόρο του καλαμποκιού. Η κύρια χρήση του είναι στη μαγειρική, όπου το υψηλό σημείο καπνού του καθιστά το εκλεπτυσμένο λάδι καλαμποκιού πολύτιμο λάδι τηγανίσματος. Είναι επίσης ένα βασικό συστατικό σε ορισμένες μαργαρίνες. Το εκλεπτυσμένο λάδι καλαμποκιού είναι γενικά λιγότερο ακριβό από τους περισσότερους άλλους τύπους φυτικών ελαίων. Ένα μπούσελ καλαμποκιού περιέχει 1,55 λίβρες λαδιού καλαμποκιού (2,8% κατά βάρος).
Το ζήτημα της χρήσης λαδιού καλαμποκιού καθώς και άλλων φυτικών ελαίων για μαγείρεμα δεν είναι μόνο η οξειδωμένη χοληστερόλη που δημιουργούν (η οποία αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο), αλλά και η πολύ υψηλή ποσότητα Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, που διαταράσσει την αναλογία Ωμέγα-6 προς Ωμέγα-3 στο σώμα. Αναφέρεται ότι έχει αναλογία Ωμέγα-6 προς Ωμέγα-3 49:1, κάτι που απέχει πολύ από την ιδανική αναλογία 1:1.
Πρότυπη προδιαγραφή εκλεπτυσμένου λευκού αποσμητικού λαδιού καλαμποκιού:
Το εκλεπτυσμένο λάδι σόγιας είναι ένα φυτικό λάδι, το οποίο εξάγεται από τους σπόρους της σόγιας. Το εκλεπτυσμένο λάδι σόγιας είναι ένα από τα πιο καταναλωμένα λάδια μαγειρικής σύμφωνα με τα δεδομένα των υπηρεσιών γεωργίας των ΗΠΑ. Τα εκλεπτυσμένα λάδια σόγιας, τόσο σε υγρή μορφή όσο και μερικώς υδρογονωμένα, πωλούνται ως "φυτικό λάδι" ή είναι συστατικά σε μια ευρεία ποικιλία επεξεργασμένων τροφίμων. Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες υπολείμματα (τροφή σόγιας) χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή. Ως λάδι ξήρανσης, το επεξεργασμένο λάδι σόγιας χρησιμοποιείται επίσης ως βάση για μελάνια εκτύπωσης (μελάνι σόγιας) και λάδια ζωγραφικής.
Το εκλεπτυσμένο λάδι σόγιας είναι ανοιχτόχρωμο και κίτρινο. Περιέχει κυρίως διάφορους γλυκερίδες, λινολεϊκό οξύ, ελαιϊκό οξύ, παλμιτικό οξύ και λινολενικό οξύ. Το λάδι σόγιας είναι θρεπτικό, έχει υψηλό σημείο καπνού και είναι ένα οικονομικό λάδι.
Πρότυπες προδιαγραφές εκλεπτυσμένου λευκού αποσμημένου λαδιού σόγιας