Όσον αφορά τα στελέχη και τις ρίζες τους, προετοιμάζονται σε μακρά εκχύλιση ως ανθελμινθικά και αντιδηλητηριώδη για τον άνθρωπο, αλλά χρησιμοποιούνται επίσης ως κτηνιατρική θεραπεία για τα άλογα, για παράδειγμα. Τα στελέχη χρησιμοποιούνται επίσης για την στοματική υγιεινή, καθώς είναι πολύ αποτελεσματικά για το τρίψιμο και τον καθαρισμό των δοντιών. Η φλούδα του φοίνικα της ερήμου έχει πολλές αρετές στην αφρικανική φαρμακοποιία, κυρίως για πόνους δοντιών, πόνους στην κοιλιά και κίτρινο πυρετό, για παράδειγμα.
Στη συνέχεια, τα φρούτα είναι γλυκά με μια δόση πικρίας, πλούσια σε σαπωνίνες, και εκτιμώνται για τις καθαρτικές και υποτασικές τους ιδιότητες. Καταναλώνονται ως καραμέλες στη Σενεγάλη και το Μάλι. Η σάρκα του φρούτου μπορεί επίσης να παρασκευαστεί σε αφέψημα, για να ανακουφίσει τους πόνους στο στομάχι. Έχει ανθελμινθικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται επίσης στην παραδοσιακή αλιεία ως δόλωμα για τα ψάρια.
Τα φρέσκα φύλλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σε λινολεϊκό οξύ (ωμέγα 3), σε πολυφαινόλες που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, αλλά και σε βιταμίνες A, B, C και E, καθώς και σε καροτενοειδή. Όσον αφορά τα μέταλλα που περιέχονται στα φύλλα, κυριαρχούν το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο. Πολύ θρεπτικά, τα φύλλα που ονομάζονται Νεμπεντάι μαγειρεύονται σε σάλτσα όπως τα σπανάκια, το παραδοσιακό πιάτο που σερβίρεται στο δείπνο ονομάζεται Θιέρε μπουμ, και ετοιμάζεται νόστιμα με κρέας και καπνιστό ψάρι και συνοδεύεται από κουσκούς από σόργο! Πολύ καλό για την ανεπάρκεια σιδήρου, το Νεμπεντάι προστίθεται επίσης σε χυλούς. Στο Νίγηρα, είναι το Κόπτο, ένα παραδοσιακό πιάτο που καταναλώνεται σε όλη τη χώρα! Τα φύλλα βράζονται στον ατμό ή σε νερό και προστίθεται πάστα φιστικιού και μπαχαρικά και συνοδεύεται από τοπικούς σπόρους.
Το παρθένο λάδι που εξάγεται από τους σπόρους του μπαομπάμπ είναι πολύτιμο λόγω των πολλών ιδιοτήτων που προσφέρει και της κοσμετολογικής του ποιότητας. Χαρακτηρίζεται από την σπανιότητά του, καθώς ένα δέντρο παράγει κατά μέσο όρο ένα λίτρο λαδιού το χρόνο!
Πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα (ολεϊκό και λινελαϊκό), περιέχει επίσης κορεσμένα λιπαρά οξέα (παλμιτικό και στεατικό), βιταμίνες A, D, E, F και βήτα καροτίνες. Αυτό το λάδι μπαομπάμπ είναι ένα ρευστό λάδι κίτρινου χρώματος, η μυρωδιά του θυμίζει καρύδι. Ιδανικό για ξηρές και τεντωμένες επιδερμίδες, το λάδι είναι ελαφρύ, μαλακτικό και θρεπτικό, διεισδύει γρήγορα στο δέρμα, χωρίς να το κάνει λιπαρό και διατηρεί την υγρασία.
Έχει πολλές χρήσεις, αλλά πρώτα απ' όλα είναι γνωστή για την παρασκευή του διάσημου ενεργειακού ποτού. Για παράδειγμα, ο χυμός από μπουγιέ που απολαμβάνεται στο Σενεγάλη σε όλες τις περιστάσεις. Η σκόνη που προέρχεται από τους σπόρους του μπαομπάμπ διαλύεται σε νερό ή γάλα και αρωματίζεται με άλλες γεύσεις (μοσχοκάρυδο, βανίλια, ανανά…) για να δημιουργήσει ένα νόστιμο κοκτέιλ. Χρειάζονται μόνο 2 κουταλιές σούπας σκόνη μπαομπάμπ, σε ένα ποτήρι νερό, με λίγο κανέλα, και προσθέτουμε πολύ λίγη ζάχαρη, ώστε να διατηρηθεί η καλή ξινή γεύση της σκόνης.
Επίσης, αναμειγνύεται με μια πάστα από φιστίκι, γάλα και σόργο για να φτιάξει το Ngalakh του Σενεγάλη, ένα χορταστικό επιδόρπιο που ετοιμάζεται οποιαδήποτε στιγμή, αλλά, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα.
Η σκόνη μπαομπάμπ που χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες της Αφρικής έχει δεσμευτικές, παχυντικές και οξυντικές ιδιότητες, και περιλαμβάνεται σε παρασκευές σαλτσών, δημητριακών (σόργο, καλαμπόκι, φονιό…), κρεμών.