Τα φυτικά έλαια και τα λίπη είναι οι πρώτες ύλες στην παραγωγή λιπαρών, μαργαρινών, ελαίων τηγανίσματος και άλλων βρώσιμων προϊόντων που χρησιμοποιούνται τόσο από τους κατασκευαστές τροφίμων όσο και από τα νοικοκυριά. Τα φυτικά έλαια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη διαμόρφωση ειδικών λιπιδίων, όπως υποκατάστατα λίπους ανθρώπινου γάλακτος για βρεφικές φόρμουλες, λίπη και έλαια χαμηλών θερμίδων και βρώσιμα έλαια εμπλουτισμένα με απαραίτητα λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 και λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας. Έχουν επίσης εφαρμογές στις βιομηχανίες ολεοχημείας, δέρματος, βαφής, ελαστικού, κλωστοϋφαντουργίας και φαρμακευτικής. Τα φυτικά έλαια και τα λίπη είναι η πιο πυκνή πηγή ενέργειας τροφίμων, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα τροφίμων. Τα φυτικά έλαια είναι επίσης φορείς λιποδιαλυτών βιταμινών και παρέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Τα ακατέργαστα φυτικά έλαια και λίπη αποτελούνται κυρίως από τριγλυκερίδια μαζί με άλλες δευτερεύουσες συνιστώσες όπως Ελεύθερα Λιπαρά Οξέα (FFA), μονοακυλογλυκερόλες, δι-ακυλογλυκερόλες, Φωσφολιπίδια, ελεύθερα και εστεροποιημένα Φυτοστερόλες, Πολυφαινόλες, Τριτερπενικές αλκοόλες, Τοκοφερόλες,
Προμηθευτής και κατασκευαστής ηλιέλαιου Horus, χονδρέμποροι που παρέχουν ποιότητα - Το εκλεπτυσμένο ηλιέλαιο είναι το μη πτητικό λάδι που συμπιέζεται από τους σπόρους του φυτού ηλίανθου. Χρησιμοποιείται συνήθως στη διατροφή ως λάδι τηγανίσματος και σε καλλυντικές συνθέσεις ως μαλακτικό. Είναι ένα μείγμα μονοακόρεστων / πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, κυρίως ολεϊκού οξέος (Ωμέγα-9) και λινελαϊκού οξέος (Ωμέγα-6). Η περιεκτικότητα σε λάδι του σπόρου κυμαίνεται από 22% έως 36% (μέσος όρος 28%); ο πυρήνας περιέχει 45–55% λάδι. Το εκχυλισμένο λάδι έχει ανοιχτό κεχριμπαρένιο χρώμα με ήπια και ευχάριστη γεύση; το εκλεπτυσμένο λάδι είναι ανοιχτό κίτρινο. Οι απώλειες κατά την εκχύλιση είναι χαμηλές και το λάδι έχει καλές ιδιότητες συντήρησης με ελαφριά τάση για αναστροφή γεύσης. Το εκλεπτυσμένο ηλιέλαιο περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Ε, στερόλες, σκουαλένιο και άλλους αλφατικές υδρογονάνθρακες.
Είναι πλούσιο σε απαραίτητη βιταμίνη Ε και χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά. Οι δύο πιο κοινές ποικιλίες είναι το λινελαϊκό και το υψηλό ολεϊκό. Το λινελαϊκό ηλιέλαιο είναι κοινό λάδι μαγειρέματος που έχει υψηλά επίπεδα πολυακόρεστων λιπαρών.
Το εκλεπτυσμένο, λευκανθέν και αποσμημένο (RBD) λάδι πυρήνα φοινικέλαιου ή PKO είναι ένα βρώσιμο φυτικό λάδι που προέρχεται από τον πυρήνα του φοινικέλαιου (Elaeis guineensis). Δεν θα πρέπει να συγχέεται με τα άλλα δύο βρώσιμα λάδια που προέρχονται από τους καρπούς του φοινικέλου: το φοινικέλαιο, που εξάγεται από τη σάρκα του καρπού του φοινικέλου, και το λάδι καρύδας, που εξάγεται από τον πυρήνα της καρύδας. Χρησιμοποιείται ευρέως για την παραγωγή "Σαπουνιού", "Καλλυντικών" και "Βιομηχανιών Τροφίμων". Έχει υποστεί εκλεπίσμο, λεύκανση και αποσμητική επεξεργασία μετά την εξαγωγή του από τον πυρήνα του φοινικέλου. Αυτή η μη χημική διαδικασία εκλεπίσματος έχει ως αποτέλεσμα ένα υλικό λευκού έως ελαφρώς λευκού χρώματος με ήπια έως ανύπαρκτη οσμή και γεύση. Είναι φυσικά πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, γεγονός που του δίνει υψηλότερο σημείο τήξης και το κρατά στερεό σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι πιο σφιχτό πρώτης ύλης από το φοινικέλαιο και έχει υψηλότερο ποσοστό λαουρικού οξέος.
Πρότυπες Προδιαγραφές του εκλεπτυσμένου, λευκανθέντος και αποσμημένου (RBD) λαδιού πυρήνα φοινικέλαιου: