Το λάδι σόγιας είναι ένα διαυγές έως κίτρινο υγρό. Παράγεται ως παραπροϊόν κατά την καλλιέργεια σόγιας, καθώς αυτή χρησιμοποιείται κυρίως για ζωοτροφές. Το λάδι εξάγεται ή διυλίζεται από τον σπόρο σόγιας (Glycine max L). Η ψυχρή πίεση δεν είναι αποδοτική για αυτό το λάδι. Ο σπόρος σόγιας προέρχεται αρχικά από τη βορειοανατολική Ασία και εισήχθη στην Αμερική μέσω της Κίνας. Σήμερα, οι κύριες χώρες παραγωγής είναι οι ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Βραζιλία και η Κίνα. Η σόγια είναι ένα χόρτο φυτό που ανήκει στις λοβοειδείς καλλιέργειες και έχει διάρκεια ζωής 1 έτος.
Το λάδι σόγιας δεν είναι κατάλληλο για την προετοιμασία τροφίμων ως ακατέργαστο και μη επεξεργασμένο λάδι λόγω πικρών ουσιών και επιβλαβών για την υγεία ουσιών. Είναι το δεύτερο πιο παραγόμενο φυτικό λάδι παγκοσμίως με ποσοστό 32%. Το λάδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά οξέα (λινολεϊκά οξέα). Περιέχει επίσης βιταμίνη Ε και βιταμίνη Κ, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.
CAS-Αρ.:8001-22-7
EINECS-Αρ.:232-274-4
Χρώμα:διαυγές έως κίτρινο
Διάρκεια ζωής:6-12 μήνες
INCI:Λάδι Glycine Soja
Αποθήκευση:σε δροσερό, ξηρό, σκοτεινό μέρος, σε κλειστά δοχεία.