Το φύλλο δάφνης, επιστημονικά γνωστό ως Laurus nobilis, είναι ένα αρωματικό βότανο που χρησιμοποιείται συχνά στην κουζίνα λόγω της έντονης γεύσης και του αρώματός του. Το φύλλο δάφνης, που είναι εγγενές στη Μεσόγειο, προέρχεται από το αειθαλή δέντρο δάφνης. Τα φύλλα είναι σκούρα πράσινα και γυαλιστερά, με δερματώδη υφή. Συνήθως χρησιμοποιούνται ολόκληρα και προστίθενται σε σούπες, στιφάδο, σάλτσες και μαρινάδες για να τους δώσουν μια λεπτή και ελαφρώς ανθώδη γεύση. Το φύλλο δάφνης είναι επίσης ένα σημαντικό συστατικό σε παραδοσιακές μίξεις μπαχαρικών όπως το bouquet garni και τα βότανα της Προβηγκίας. Εκτός από τη μαγειρική του χρήση, το φύλλο δάφνης χρησιμοποιείται επίσης λόγω των πιθανών οφελών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των αντιφλεγμονωδών, αντιοξειδωτικών και αντιμικροβιακών ιδιοτήτων του. Είναι όμως σημαντικό να σημειωθεί ότι τα φύλλα δάφνης θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο λόγω της ισχυρής γεύσης τους.