Οι υποχρεωτικές αναλύσεις:
Ένα κανονιστικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ρυθμίζει τις αναλύσεις των ελαιολάδων: κάντε κλικ εδώ
Ένα ελαιόλαδο πρέπει να πληροί έναν ορισμένο αριθμό φυσικοχημικών παραμέτρων για να επιτρέπεται η σήμανση ως ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ, ΠΑΡΘΕΝΟ ή ΛΑΜΠΑΝΤΙΚΟ (ακατάλληλο για κατανάλωση στην ΕΕ).
Ο κανονισμός 2568/91 της 11ης Ιουλίου 1991, που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, παρέχει τα κριτήρια που πρέπει να τηρούνται (βλ. διάγραμμα παρακάτω).
Το εργαστήριο LAHN προσφέρει τις συνήθεις αναλύσεις για τα ελαιόλαδα: δείκτης οξέος, δείκτης υπεροξειδίου, μέτρηση UVK (K270 – K232). Ένα ελαιόλαδο που χαρακτηρίζεται ως «λαμπαντίκο» είναι ακατάλληλο για κατανάλωση στην ΕΕ. Προορίζεται για λάμπες λαδιού, γι' αυτό και ο χαρακτηρισμός «λαμπαντίκο».
Οι αναλύσεις K232 ΚΑΙ K270
Αυτές οι φυσικοχημικές μετρήσεις είναι αποκαλυπτικές της καλής συντήρησης των ελαιολάδων.
Αναπτύξτε τις ικανότητες ακρόασης και παρατήρησης μέσω υποστηρικτικών δραστηριοτήτων. Εξοικειωθείτε με εργαλεία, αναλυτικά μοντέλα και πλαίσια ανάγνωσης. Εξασκηθείτε σε μελέτες περιπτώσεων που προέρχονται από την καθημερινή πραγματικότητα.
Πειραματιστείτε με τη σχέση και την επικοινωνία μέσω πρακτικών και διασκεδαστικών δραστηριοτήτων. Ανακαλύψτε απλά εργαλεία όπως το σχεσιακό μαντήλι. Ευαισθητοποιηθείτε στην προφορική, παρα-προφορική και μη-προφορική επικοινωνία. Αυξήστε τις ικανότητές σας στην ομιλία δημοσίως.