Ναι, το υλικό, το σχήμα και το χρώμα της κούπας μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψή σας για τη γεύση του καφέ. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η αισθητηριακή εμπειρία της κατανάλωσης καφέ μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως το χρώμα, το σχήμα και το υλικό της κούπας. Για παράδειγμα, το χρώμα της κούπας μπορεί να επηρεάσει την αντιληπτή ένταση και γλυκύτητα του καφέ, με τις λευκές και διαφανείς κούπες να σχετίζονται με πιο γλυκό καφέ σε σύγκριση με κούπες άλλων χρωμάτων.
Το σχήμα της κούπας μπορεί επίσης να επηρεάσει το άρωμα και τη γεύση του καφέ, με τις πιο φαρδιές κούπες να επιτρέπουν μεγαλύτερη απελευθέρωση αρώματος και τις στενές κούπες να κατευθύνουν το άρωμα προς τη μύτη, ενισχύοντας την αντίληψη της γεύσης του καφέ. Το υλικό της κούπας μπορεί επίσης να επηρεάσει τη θερμοκρασία του καφέ και επομένως να επηρεάσει την αντίληψη της γεύσης του. Για παράδειγμα, οι κεραμικές κούπες τείνουν να διατηρούν τη θερμότητα καλύτερα από τις γυάλινες ή μεταλλικές κούπες, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη της οξύτητας του καφέ.