Οι σπόροι άνηθου προστίθενται εδώ και πολύ καιρό σχεδόν σε όλα τα άλμη και τα τουρσιά. Σε ομπρέλες με τουρσί και τουρσί αγγούρια, ντομάτες και πιπεριές, τοποθετούνται ολόκληρες ομπρέλες με σπόρους, ενώ μόνο οι σπόροι χρησιμοποιούνται στο ξινολάχανο. Οι σπόροι άνηθου ταιριάζουν καλά με πιάτα κρέατος και ψαριού, οποιοδήποτε λαχανικό στιφάδο, και ειδικά με πιάτα από μπιζέλια, φασόλια και φακές.
Χρήση για
Σάλτσες, σούπες, συντήρηση, πιάτα κρέατος, πιάτα πουλερικών, συνοδευτικά.
Γεύση
Πικάντικη
Διατροφική αξία ανά 100 γρ.
Πρωτεΐνες (γ / 100γ)… 16
Λίπη (γ / 100γ)… 15
Υδατάνθρακες (γ / 100γ)… 12
Ενεργειακή αξία (kcal / 100γ)… 250
Ένα στεφάνι από κοτσάνια και κλαδιά άνηθου στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία απονεμόταν στους διακεκριμένους μονομάχους. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή σαλατών, ορεκτικών, σούπας, πιάτων δεύτερου γεύματος.
Χρησιμοποιείται για
Ζεστές και κρύες σάλτσες, σούπες, πιάτα κρέατος, πιάτα πουλερικών, πιάτα ψαριών, πιάτα αυγών, καθώς και για τουρσί.
Γεύση
Πικρό χόρτο
Διατροφική αξία ανά 100 γρ.
Πρωτεΐνες (γ / 100γρ)… 16
Λίπη (γ / 100γρ)… 15
Υδατάνθρακες (γ / 100γρ)… 12
Ενεργειακή αξία (kcal / 100γρ)… 250
Ο εστραγκόν είναι μοναδικός με τον δικό του τρόπο: είναι το μόνο φυτό της οικογένειας της αψιθιάς που δεν έχει έντονη πικρία στη γεύση. Το φυτό έχει έντονο πικάντικο και ξινό άρωμα, αναζωογονητική γεύση, και οι Γάλλοι σεφ εκμεταλλεύτηκαν πλήρως αυτές τις ιδιότητες, δημιουργώντας πολλές γαστρονομικές συνταγές με αυτό. Ο εστραγκόν, τόσο φρέσκος όσο και αποξηραμένος, χρησιμοποιείται για να καρυκεύσει μια μεγάλη ποικιλία πιάτων: συμπληρώνει καλά τις ομελέτες, πολλές τύπους σαλτσών.
Χρήση
Χρήση για την προετοιμασία σαλατών, ορεκτικών, σούπας, πιάτων για μεσημεριανό, ποτών, γλυκών πιάτων.
Γεύση
πικάντικη, ελαφρώς πικάντικη, αναζωογονητική
Διατροφική αξία ανά 100 γρ.
Πρωτεΐνες (γ / 100γ)… 23
Λίπη (γ / 100γ)… 7,0
Υδατάνθρακες (γ / 100γ)… 50
Ενεργειακή αξία (kcal / 100γ)… 360
Η Σάλβια (Salvia officinalis) χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική ως μπαχαρικό. Ξηρή βότανο προστίθεται σε σούπες και κυρίως πιάτα, καθώς και σε επικάλυψη για πίτες και άλλα μαγειρικά προϊόντα, όπως είναι το ρύζι με αυγό, το λάχανο και το κρέας.
Χρήση για
Σνακ, κυρίως πιάτα, ποτά, γλυκά πιάτα.
Γεύση
Πικάντικη, πικρή
Διατροφική αξία ανά 100 γρ.
Πρωτεΐνες (γ / 100γρ)… 11
Λίπη (γ / 100γρ)… 13
Υδατάνθρακες (γ / 100γρ)… 61
Ενεργειακή αξία (kcal / 100γρ)… 410
Στην Ελλάδα, υπήρχε μια πραγματική λατρεία για το σέλινο. Απεικονιζόταν σε νομίσματα, οι νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων διακοσμούνταν με στεφάνια από αυτό το φυτό, ενώ διακοσμούσαν τα σπίτια τους κατά τις γιορτές. Στη μαγειρική, το σέλινο χρησιμοποιείται ως πρόσθετο σε διάφορα πιάτα, καθώς όλα τα μέρη αυτού του φυτού έχουν έντονο πικάντικο άρωμα. Χρησιμοποιείται σε πρώτα πιάτα και συνοδευτικά.
Χρήση για
Σαλάτες, σάλτσες, σούπες, πιάτα με κρέας, πιάτα με πουλερικά, πιάτα με ψάρι, συνοδευτικά.
Γεύση
πικάντικη, πικρή-γλυκιά
Διατροφική αξία ανά 100 γρ.
Πρωτεΐνες (γ / 100γ)… 13
Λίπη (γ / 100γ)… 1,5
Υδατάνθρακες (γ / 100γ)… 30
Ενεργειακή αξία (kcal / 100γ)… 190