Η τρούφα είναι το κοινό όνομα που δίνεται στην βρώσιμη καρποφορία αρκετών ειδών μυκήτων ασκομυκήτων που σχηματίζουν εκτομυκοριζικούς μύκητες και εμφανίζεται σε μια μορφή περισσότερο ή λιγότερο σφαιρική. Ο μύκητας μπορεί να παράγει πολλές τρούφες. Ο μύκητας μπορεί να παράγει πολλές τρούφες. Ορισμένα είδη έχουν λίγες γεύσεις και άλλα είναι ιδιαίτερα εκτιμημένα και αναζητούνται από την αρχαιότητα. Οι τρούφες, είτε έχουν αναπτυχθεί αυθόρμητα είτε προέρχονται από γεωργικές παραγωγές, είναι πολύ ζητούμενες από τους γκουρμέ. Η μαύρη τρούφα ή τρούφα του Περικόρντου, στα λατινικά Tuber melanosporum, βρίσκεται μόνο σε ασβεστολιθικά εδάφη σε βάθος 1 έως 15 εκ. στο πόδι δέντρων που λέγονται τρουφοφόρα (βελανιδιές, φουντουκιές, λυγαριές, φουντουκιές...). Αναπτύσσεται την άνοιξη και μεγαλώνει από τον Αύγουστο για να φτάσει στην ωριμότητα αρκετούς μήνες αργότερα. Τότε συλλέγεται (λέγεται «καβή») με τη βοήθεια, γενικά, ενός σκύλου τρουφοθήρα, ενός χοίρου ή μύγες.
Οι ριλέτες μας από μαύρο χοίρο Bigorre αναδεικνύουν τις χαρακτηριστικές γεύσεις αυτού του εξαιρετικού λιπαρού χοίρου από τις Πυρηναίες, με την καπνιστή γεύση 100% φυσικού και αυθεντικού κρέατος.