Τέλεια προσαρμοσμένο για όλα τα βασικά προϊόντα όπως το ψωμί, τις ζύμες, τα προϊόντα αρτοποιίας και άλλες μαγειρικές παρασκευές.
Καλές αντικολλητικές ιδιότητες
Ιξώδες: 500 έως 600 mPa.s (25°C)
Τιμή ιωδίου: ± 110
Σημείο καπνού: 230 °C
ΕΙΔΙΚΟ ΒΑΡΟΣ: 920 kg/m3 (20°C)
Διαθέσιμες μορφές: 10L – GRV 1000L
Συσκευασμένο σε χαρτί ψησίματος, το Maro είναι ένα 100% φυτικό λίπος μαγειρέματος με 63% περιεκτικότητα σε λιπαρές ουσίες. Το Maro προορίζεται κυρίως για τον τομέα της εστίασης και για καταναλωτές που αγοράζουν σε μεγάλες επιφάνειες.
Οι μαργαρίνες και τα λιπαρά μαγειρέματος μας έχουν σχεδιαστεί για να τηγανίζουν, να μαγειρεύουν και να ψήνουν ιδανικά όλα τα πιάτα σας. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τέλεια για την παρασκευή γλυκών στο σπίτι, για να δέσουν σάλτσες ή για να φτιάξουν μπεσαμέλ, για παράδειγμα. Αυτά τα προϊόντα διαθέτουν μειωμένο ποσοστό αλατιού και είναι εγγυημένα χωρίς λακτόζη, ώστε να καταναλώνονται χωρίς κίνδυνο από τους καταναλωτές που είναι ευαίσθητοι σε αυτό το είδος συστατικών.
Το ελαιόλαδο θεωρείται συχνά ως η βασίλισσα των φυτικών ελαίων. Ή μάλλον, ας πούμε, μιας ποικιλίας ελαίων, καθώς μεταξύ του παρθένου ελαιολάδου και των επεξεργασμένων ελαίων υπάρχουν πολλά διαφορετικά επίπεδα ποιότητας. Πρόκειται άλλωστε για ένα λάδι για το οποίο υπάρχουν πολλές ελεγχόμενες ονομασίες προέλευσης.
Από διατροφική άποψη, περιέχει κατά μέσο όρο 15% κορεσμένα λιπαρά και έχει αναλογία Ωμέγα 6 / Ωμέγα 3 γύρω από το 12, που είναι ελαφρώς υψηλή αλλά παραμένει πολύ ενδιαφέρουσα. Παρ' όλα αυτά, οι ονομαστικές ποσότητες Ωμέγα 3 και Ωμέγα 6 που υπάρχουν στο ελαιόλαδο είναι μάλλον χαμηλές, γεγονός που μειώνει σημαντικά το ενδιαφέρον αυτού του λαδιού σε αυτό το επίπεδο.
Αντίθετα, είναι πλούσιο σε βιταμίνες A και E. Αντέχει αρκετά καλά σε υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος και μπορεί επομένως να χρησιμοποιηθεί άνετα για τηγάνισμα. Επίσης, μερικές φορές ενσωματώνεται σε ορισμένα στερεά λίπη, προσθέτοντας τα αρώματά του στο μείγμα.
Διότι το πλεονέκτημα του
Το ηλιέλαιο είναι, όπως και το ελαιόλαδο, πολύ χρησιμοποιούμενο στην Ευρώπη. Είναι λοιπόν επίσης παρόν στη σύνθεση πολλών μαργαρινών και λιπαρών ουσιών.
Χρησιμοποιείται επίσης συχνά στην κατάσταση ελαίου, ως καρύκευμα ή για τηγάνισμα. Ο «πολυλειτουργικός» χαρακτήρας του επιτρέπει πράγματι να χρησιμοποιείται σε πολλές εφαρμογές.
Η γεύση του είναι αρκετά ευχάριστη, γεγονός που επιτρέπει τη χρήση του «κρύου», για παράδειγμα για την προετοιμασία σαλατών. Αυτό το λάδι ενσωματώνεται μερικές φορές και στις μαργαρίνες, τις περισσότερες φορές για άλειμμα, καθώς η γεύση του προσφέρει γενικά μια αίσθηση φρεσκάδας στο προϊόν.
Η γεύση του αντέχει μάλιστα αρκετά καλά σε υψηλές θερμοκρασίες μαγειρέματος, γεγονός που εξηγεί γιατί το βρίσκουμε συχνά σε λάδια που προορίζονται για τηγάνισμα. Ωστόσο, το ηλιέλαιο, όταν θερμαίνεται εντατικά και επανειλημμένα, έχει την τάση να αποσυντίθεται γρήγορα και να πολυμερίζεται, σχηματίζοντας έτσι επιβλαβείς ενώσεις για τον οργανισμό. Είναι λοιπόν λίγο λιγότερο
Το λάδι καρύδας (ή κοπρά) είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά, με ποσοστό άνω του 90%. Διαθέτει πολύ παρόμοιες ιδιότητες με το λάδι από κουκούτσι φοινικιάς, τον κύριο υποκατάστατό του, και οι εφαρμογές του είναι πολύ κοντά.
Η υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά καθιστά αυτή τη λιπαρή ουσία στερεή σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά η καμπύλη τήξης της είναι πολύ κατακόρυφη: με άλλα λόγια, αυτή η λιπαρή ουσία περνά πολύ γρήγορα από την στερεά κατάσταση, η οποία διατηρείται μέχρι περίπου 20°C, στην υγρή κατάσταση, πέρα από 25-30°C.
Χρησιμοποιείται σε μεγάλο βαθμό το κοπρά στον κόσμο του παγωτού και της σοκολατοποιίας. Η ταχύτητα αυτής της μετάβασης μεταξύ στερεών και υγρών καταστάσεων αποτρέπει πράγματι την αίσθηση λιπαρότητας στο στόμα στο τελικό προϊόν. Έτσι, όταν μια λιπαρή ουσία λιώνει πολύ αργά ή αρχίζει να λιώνει μόνο πάνω από τους 37°, τη θερμοκρασία του σώματος και επομένως του στόματος, θα επενδύσει τον ουρανίσκο και θα δώσει αυτή την δυσάρεστη αίσθηση κατά τη γεύση.
Χρησιμοποιούμε
Το λάδι κανola είναι πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη και δεν είναι σπάνιο να διασχίζουμε πεδία κανόλας στις εξοχές μας. Αυτό το λάδι χρησιμοποιείται επίσης συχνά στις μαργαρίνες και τα λιπαρά.
Έχει πράγματι πολύ ενδιαφέροντα διατροφικά χαρακτηριστικά: ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό κορεσμένων λιπαρών, περίπου 7%, και μια αναλογία μεταξύ Omega 6 και Omega 3 γύρω από 2 έως 3. Η κατανάλωση αυτού του λαδιού συνιστάται συχνά καθώς βοηθά στην επαναρύθμιση της διατροφής μας, η οποία είναι συχνά πολύ πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και σε «προφλεγμονώδη» Omega 6 για τον οργανισμό μας.
Η γεύση του είναι αρκετά έντονη, με μια χαρακτηριστική ραγισμένη γεύση, και δεν εκτιμάται πάντα από το ευρύ κοινό. Αυτό εξηγεί γιατί δεν είναι τόσο παρούσα στις συνταγές μαγειρικής.
Ωστόσο, χρησιμοποιείται πολύ στις μαργαρίνες μας και αποτελεί ένα από τα κύρια συστατικά μας. Η ενσωμάτωσή της σε πολλές από τις συνταγές μας επιτρέπει