Το βούτυρο κακάου είναι το αποτέλεσμα της πίεσης του υγρού κακάου (ή μάζας) υπό πολύ υψηλή πίεση. Αφού συλλεχθεί το βούτυρο κακάου σε υγρή κατάσταση, συσκευάζεται σε κουτιά 25 κιλών και ψύχεται για να μεταφερθεί στους πελάτες μας. Το βούτυρο κακάου παραμένει στερεό σε θερμοκρασία κάτω από 27°C, αλλά αρχίζει να λιώνει στους 27,7°C και λιώνει εντελώς στους 35°C.
Όταν πιέζεται το υγρό κακάου, το βούτυρο κακάου βγαίνει πρώτο στην φυσική του κατάσταση διατηρώντας την πλήρη γεύση του κακάου. Περαιτέρω επεξεργασία γίνεται για να αποκτηθεί αποσμημένο βούτυρο κακάου, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή σοκολάτας χωρίς να επηρεάζει την οσμή και τη γεύση της σοκολάτας.
Το βούτυρο κακάου χρησιμοποιείται για την παρασκευή σοκολάτας είτε μόνο του είτε αναμειγμένο με υγρό κακάο. Εκτός από τη χρήση του στη διατροφή, το βούτυρο κακάου χρησιμοποιείται σε φαρμακευτικά και καλλυντικά προϊόντα λόγω των αντιοξειδωτικών του ιδιοτήτων και της λιπαντικής του φύσης.