Οι φούρνοι ξηράνσεως υπέρυθρης ακτινοβολίας μεταδίδουν την χρήσιμη ενέργεια χωρίς επαφή και στην επιφάνεια των τροφίμων. Έτσι, επιτρέπουν την πραγματοποίηση κρούστας (τυριά, ψωμιά χωρίς κρούστα), την ξήρανση επενδύσεων (τυριά, κρέατα), τη μείωση των επιφανειακών ποσοτήτων νερού χωρίς να αλλοιώνεται η καρδιά των προϊόντων.
Επηρεάζονται ελάχιστα από τις συνθήκες εργασίας και μπορούν, χάρη στην αντίδραση των εκπεμπτών τους, να διορθώσουν το συμβατικό μέρος που είναι εγγενές σε κάθε θερμικό τούνελ, γεγονός που τους καθιστά πολύ σταθερούς φούρνους. Η ενέργεια παραδίδεται στο συγκεκριμένο σημείο με κατάλληλες δοσολογίες και όταν είναι απαραίτητη. Μιλάμε επίσης για ψυχρό φούρνο. Αποφεύγουν την περιττή θέρμανση των προϊόντων στο σύνολό τους και είναι επομένως μια ιδανική λύση στην περίπτωση ψυχρών προϊόντων.
Οι φούρνοι ξηράνσεως υπέρυθρης ακτινοβολίας μπορούν να παρουσιαστούν με τη μορφή συμβατικού φούρνου ή ως απλές υπέρυθρες πλάκες σε μια ανοιχτή διαδικασία.